Ga naar de inhoud
Entertainment

Kees van der Staaij reageert op omstreden Nashville-verklaring

Beeld © ANP

SGP-leider Kees van der Staaij ondertekende dit weekend de omstreden conservatief-christelijke Nashville-verklaring, dat zich onder andere uitspreekt tegen met mensen met een homoseksuele of transgenderidentiteit. Een storm van kritiek volgde, maar op de site van de christelijke politieke partij laat hij weten er nog steeds vierkant achter te staan.

"In lijn daarmee heb ik aangegeven dat ik me kan vinden in de strekking van de Nashville-verklaring"

"De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit. In lijn daarmee heb ik aangegeven dat ik me kan vinden in de strekking van de Nashville-verklaring", prijkt er op de website. De politicus laat weten dat de verklaring de klassiek-christelijke noties weer geeft over relaties en seksualiteit. "Deze noties worden over grenzen van kerken en landen gedeeld."

"Bijzonder waardevol vind ik het uitvoerige nawoord in de Nederlandse versie", vervolgt de SGP-fractievoorzitter. "Daarin wordt terecht de grote verantwoordelijkheid benadrukt voor een zorgvuldige omgang met mensen die indringende vragen hebben bij hun seksuele gerichtheid en geslacht. Die noties vormen voor mij een essentiële aanvulling op de verklaring."

BN'ers
Lees ook:
BN'ers komen met tegengeluid op omstreden Nashville-verklaring

In het document valt onder meer te lezen dat het huwelijk volgens de christelijke leer enkel is bedoeld als “levenslange verbintenis tussen één man en één vrouw”. 

Gert-Jan Segers, voorman van de ChristenUnie, laat weten niet achter het pamflet te staan. "Ik ben bang dat het gesprek over geloof en homoseksualiteit niet is gediend met deze verklaring”, klonk het op Facebook. "Jezus’ eerste boodschap voor deze wereld is niet een lijst met do’s en don’ts, maar een hartelijke uitnodiging die duidelijk maakt dat iedereen welkom is bij Hem." 

Ook minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven deed haar beklag op social media. "De Nederlandse versie van Nashville-verklaring maakt helaas één ding heel duidelijk. Dit zijn stappen terug in de tijd. We hebben nog een lange weg te gaan."