Ga naar de inhoud
Entertainment

BN'ers komen met tegengeluid op omstreden Nashville-verklaring

Beeld © ANP

Als alternatief voor de omstreden Nashville-verklaring komt oud-politicus Boris van der Ham op de site van Humanistisch Verbond met De Liefdesverklaring. Tientallen bekende Nederlanders hebben deze al ondertekend.

"Het is van belang de vrijheid te verdedigen om lief te hebben naar eigen wens"

In De Liefdesverklaring wordt gesteld dat liefde van alle tijden is en dat een hang naar het verleden ervoor zorgt dat mensen weer in beknellende hokjes worden gedrukt. "Het is van belang de vrijheid te verdedigen om lief te hebben naar eigen wens. Daarom deze verklaring. Een liefdesverklaring aan mensen en een liefdesverklaring aan de vrijheid."

3FM-dj
Lees ook:
3FM-dj Sander komt met universele liefdesverklaring

Het Humanistisch Verbond nodigt iedereen die vrije liefde een warm hart toedraagt uit om de verklaring te ondertekenen.

Onder meer Peter van der Vorst, Tim Hofman, Fockeline Ouwerkerk, Jennifer Hoffman en Cornald Maas hebben hun handtekening al onder het affiche gezet.

De Liefdesverklaring

Liefde is van alle tijden. Hoe we ermee omgaan is veranderlijk. De verworvenheden van vandaag, waardoor mensen steeds meer vrij zijn om de liefde op hun eigen manier te beleven, staan steeds weer onder druk. Een hang naar het verleden of naar vaststaande waarheden zorgt ervoor dat mensen weer in beknellende hokjes gedrukt worden.

Het is van belang de vrijheid te verdedigen om lief te hebben naar eigen wens. Daarom deze verklaring. Een liefdesverklaring aan mensen en een liefdesverklaring aan de vrijheid.

1. Wij bevestigen dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn.

2. Wij bevestigen dat mensen op verschillende wijzen elkaar liefhebben en lichamelijk tot elkaar kunnen worden aangetrokken. Alle mensen moeten in vrijheid kunnen zijn wie ze willen zijn.

3. Wij bevestigen dat seksualiteit altijd een wederzijds vrije keuze moet zijn.

4. Wij bevestigen dat seksualiteit een bijdrage levert aan een betekenisvol, vreugdevol en mooi leven.

5. Wij bevestigen dat er mensen zijn die van gender willen veranderen, en bevestigen hun recht dit te doen.

6. We ontkennen dat mensen hun geaardheid moeten verbergen of afzweren.

7. Wij bevestigen dat het huwelijk een keuze is tussen vrije mensen – hetero en homo – die met elkaar een liefdevol en verantwoordelijk verband aan willen gaan.

8.  Wij bevestigen dat er ook andere vormen zijn waarin mensen liefdevol samenleven en voor elkaar zorgen. 

9. Wij bevestigen dat liefde de belangrijkste basis is voor het opvoeden van kinderen. Vrouwen en mannen – ongeacht de vorm van hun onderlinge relatie – zijn daartoe in staat.

10. Wij bevestigen dat ieder vrij is in het vormgeven van het eigen leven, en dat er zowel in wetgeving als in sociaal verkeer geen directe of indirecte dwang of uitsluiting plaatsvindt.

Nashville-verklaring

De Liefdesverklaring is een antwoord op de omstreden Nashville-verklaring, ook wel het 'homohaatmanifest' genoemd. Het pamflet werd begin dit jaar gepubliceerd en gaat vooral in op de Bijbelse seksualiteit.

In de verklaring staat dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Ook wordt gesuggereerd dat daar genezing voor mogelijk is. Het manifest, dat bestaat uit 14 artikelen, keurt naast homoseksualiteit ook transgenderisme en polyamorie af.