Moordzaak Koen Everink

OM: stappenteller Mark de J. bewijst dat hij liegt in zaak-Everink

23 september 2016 10:30 Aangepast: 08 november 2017 13:46
Verdachte Mark de J. en de vermoorde Koen Everink.

Gegevens van de stappenteller op de telefoon van tenniscoach Mark de J., die wordt verdacht van het doodsteken van zakenman Koen Everink in Bilthoven, komen volgens het Openbaar Ministerie niet overeen met het verhaal van de verdachte. De J. claimt rondom de moord te zijn ontvoerd door de daders.

Mark de J. (29) staat vandaag weer voor de rechter. Zijn strafzaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. Vandaag worden de onderzoekswensen besproken. Zo wil het OM meer onderzoek doen naar stappentellers.

De advocaat van De J. noemt het 'gevaarlijk' om conclusies te trekken uit de gegevens van een stappenteller. "Als je een paar keer je telefoon schudt, heb je zomaar meters gelopen."

Ontvoering

De J. ontkent dat hij Everink heeft doodgestoken. "Sinds mijn aanhouding zit ik onschuldig vast", zei hij toen. De tenniscoach heeft een heel andere kijk op wat er die avond gebeurd is. Hij zegt dat hij, rond de tijd dat Everink werd gedood, uit zijn auto werd gesleurd, achterin werd gezet en vastgehouden. Hij kreeg naar eigen zeggen een muts over zijn hoofd en hoorde mensen zijn auto uitgaan.

Wat die hebben gedaan weet De J. niet, doordat hij niets kon zien. Voor zijn gevoel duurde zijn kidnapping ongeveer tien minuten. Er is in juli een reconstructie bij de woning van Everink in Bilthoven gehouden, om te kijken of zijn beweringen kunnen kloppen.

Gokschulden

Volgens het OM heeft de tenniscoach Everink opzettelijk met meerdere messteken doodgestoken. Ook heeft De J. een heel duur horloge en een telefoon van zijn slachtoffer gestolen. Het horloge is later gevonden bij de zus van De J. in huis, waar ze het had verstopt. Ook werd een bloedspoor van Everink in de auto van de tenniscoach gevonden. De J. had flinke gokschulden bij Everink, zegt het Openbaar Ministerie.

Het gaat nog wel even duren voordat De J. hoort welke straf het Openbaar Ministerie tegen hem wil eisen. Het OM denkt op zijn vroegst eind november klaar te zijn met het onderzoek naar de moord. De oud-coach van tennisser Robin Haase zit al sinds begin maart in voorarrest en blijft voorlopig vastzitten.

Verslaggever Jildou van Opzeeland twitterde vandaag over de strafzaak vanuit de rechtbank: 

`