EditieNL

Vloggers hebben veel invloed: 'Mensen kijken echt tegen ze op'

01 november 2016 12:12 Aangepast: 08 november 2017 13:46
Eugenia is dun, maar zet ze ook aan tot eetstoornissen? Beeld © YouTube

Duizenden mensen tekenden een petitie om de Amerikaanse vlogger Eugenia Cooney te weren van YouTube. De reden: Eugenia zou veel te dun zijn en haar volgers aanzetten tot eetstoornissen. Zijn vloggers echt zo invloedrijk, of overdrijven we?

Eugenia maakt regelmatig vlogs voor haar ruim 900.000 volgers, bijvoorbeeld over beautyproducten of over haar eigen leven. Over afvallen praat ze nooit, maar toch maken veel mensen zich ernstig zorgen over de invloed die Eugenia heeft op de jonge meisjes die haar volgen. Alleen al het aanbeeld van Eugenia's dunne lichaam zou hen triggeren om net zo dun te willen worden als zij. 

 

Filming some videos today --

Een foto die is geplaatst door Eugenia Cooney (@eugeniacooney) op

Band

Beautyvlogger Serena Verbon weet hoe het is om in de belangstelling te staan en is niet verrast over alle aandacht voor Eugenia. "Op het moment dat jij dingen op social media zet hebben mensen een mening over je, zo werkt het nu eenmaal".

Volgens Serena is er een duidelijk verschil tussen een vlogger als Eugenia en de net zo dunne modellen, die minder kritiek krijgen. "Met modellen heb je geen band, met YouTubers wel. Ik denk dat Eugenia volgers heeft die echt naar haar opkijken."

Before and after

"Ik schrok ook toen ik haar zag", geeft Judith Kruese van Stichting Human Concern toe. Als ervaringsprofessional in de specialistische GGZ-instelling voor behandeling van eetstoornissen ziet ze regelmatig hoe social media jonge meisjes kan beïnvloeden. "Ik hoor vooral veel over de zogenaamde before- en afterfoto's, of diëten waarin alles gezond moet. Mensen met een eetstoornis pikken daar dan weer specifieke dingen uit", vertelt ze.

Toch benadrukt Kruese dat je niet zomaar een eetstoornis krijgt, wanneer je een dunne vlogger op YouTube ziet. "Er moet al een zekere 'voedingsbodem' zijn, zoals onzekerheid of een gevoeligheid voor invloeden van buitenaf. Zulke vloggers kunnen iets triggeren, maar ze zijn nooit de oorzaak"

Te kort door de bocht

Ook socialmedia-expert Diederik Broekhuizen vindt het te kort door de bocht om vloggers zoveel invloed toe te dichten. "Ze hebben natuurlijk wel invloed, maar ik vind niet dat je kunt zeggen dat ze aanzet tot eetstoornissen. Dat is net zoiets als dat je stelt dat je van gamen agressief wordt". 

Steeds meer jongeren kijken naar YouTube, in plaats van naar de tv. De vloggers nemen de communicatie naar de jongeren over, maar Broekhuizen denkt niet dat zij als enige verantwoordelijk zijn voor het wereldbeeld dat jongeren hebben. "Persoonlijk vind ik het kwalijker wanneer ze in Holland's Next Topmodel zeggen dat iemands kont te dik is", stelt Broekhuizen. "Ik denk dat veel vloggers zich heel bewust zijn van het beeld dat zij scheppen met hun berichten."

Grens

Eugenia is zich in ieder geval een stuk bewuster geworden van haar invloed, na alle ophef. "Mijn oprechte excuses aan iedereen die ik boos maak", zegt ze in een reactie. "Ik ben nu eenmaal zo dun maar zou nooit mensen willen veranderen, of aan willen sporen op mij te lijken."

Serena denkt na over de invloed die ze heeft op haar meer dan 100.000 volgers. "Ik neem wel mijn verantwoordelijkheid. Ik scheld niet en zal me nooit uitlaten over onderwerpen als geloof. Dat vind ik gewoon niet passen". Een petitie om vloggers te weren vindt ze te ver gaan. "Eugenia ziet er nu eenmaal zo uit, maar ze promoot geen anorexia. Je kunt ook een YouTuber volgen die heel knap is, en daar onzeker van worden. Waar trek je de grens?"

Bekijk hier het nieuwsitem:

Meer op rtlnieuws.nl:

`