Prijs

Ouders winnaar Miljoenenjacht nuchter over geld van zoon: 'Ze zijn bescheiden'

18 september 2017 11:53 Aangepast: 08 november 2017 14:27
Arno is geëmotioneerd na het winnen van 623.000 euro in Miljoenenjacht. Beeld © RTL

"Ik denk dat ik mijn ouders kan helpen hiermee." Dat was het eerste wat de geëmotioneerde Arno (43) uit Rotterdam zei toen hij 623.000 euro won bij Miljoenenjacht. Een dag na de uitzending vertelt hij dat zijn ouders redelijk nuchter reageerden. "Ze zijn heel bescheiden."

Nadat Arno Rhemrev het bod van de bank had geaccepteerd, vertelde hij presentatrice Linda de Mol dat zijn ouders al 45 jaar lang een eigen winkel hebben. "Ze zijn bijna aan het einde van hun… Ik denk dat ik hen hiermee kan helpen."

De Rotterdammer wilde niet verder spelen, ook al hoefde hij maar een koffertje te openen. Daarmee zou hij kans maken op een nog grotere prijs, maar dat zag hij niet zitten. "Het is goed zo."

'Hart op de goede plek'

De woorden van Arno deden veel met de kijkers. Op social media is er veel lof. Er zijn opmerkingen als: 'Zijn hart zit op de goede plek' en 'Wat een lieve man, hij denkt meteen aan zijn ouders. Het is hem zo gegund!'. 

"Ik ben best wel nuchter én emotioneel als persoon", vertelt Arno tegen RTL Nieuws. "Zo zijn we ook opgevoed, onze ouders hebben alles voor ons gedaan. Mijn broertje, zusje en ik zijn ons daar heel bewust van, we helpen elkaar altijd. Natuurlijk hebben we net als in ieder gezin wel eens woorden, maar we zijn altijd respectvol naar elkaar."

ZIE OOK: Miljoenenjachtprijs naar je ouders? Kassa voor belastingdienst

Sieradenwinkel

Ton en Tieneke, de ouders van Arno, zijn in 1972 een winkel begonnen in Rotterdam-Noord. Ze ontwerpen sieraden. Het gezin Rhemrev is 'in de winkel opgegroeid', zegt Arno, die nog altijd om de hoek woont. "Mijn ouders hebben op die manier hun boterham verdiend. Ze hebben een grote klantenkring. Het is een ontzettend sterk team, maar ze zijn nu 69 en 65 en je weet dat het einde in zicht komt."

Ze zijn dus al hun hele leven zelfstandig ondernemer, en hebben volgens Arno geen vet pensioen. "Zoiets moet je zelf opbouwen, en dat is lastig. Het is hard werken, ze moeten veel kosten maken. Het is gewoon geen vetpot. Daarnaast willen ze ook niet zomaar de winkel sluiten. Ze zijn er zo emotioneel bij betrokken, het is een deel van hun sociale leven. En klanten verwachten natuurlijk ook wat van je."

Het fragment uit Miljoenenjacht:

Niet overnemen

Arno, zelf architect van beroep, verwacht dat zijn ouders ook nog wel een paar jaartjes door willen gaan met hun winkel. Zo'n geldprijs verandert daar niets aan. Ze praten er veel over, over het ouder worden, en over de winkel. Niemand zal de zaak gaan overnemen. "We weten gewoon dat er een een keer een einde aan komt. Dat is voor mijn ouders emotioneel, maar ook voor ons." 

Dat hij nu 623.000 euro heeft gewonnen bij Miljoenenjacht, zorgt vooral voor 'opluchting.' "Het is heel onwerkelijk. Het is nog heel abstract, want ik heb het geld nog niet. Ik ga ook gewoon door met werken. Maar ergens in mijn achterhoofd zorgt het voor rust. Je beseft dat je geld hebt, en dat je daar van alles mee kunt. Een huisje kopen, dat zou fijn zijn. Bij de bank gaat dat niet makkelijk, want ik ben zelfstandig ondernemer. En ik wil geld opzij zetten voor later."

Belastingdienst

Arno zegt dat hij niet alleen aan zijn ouders zal denken, maar ook aan zijn broer en zus. "Dat is vanzelfsprekend, zo zijn wij opgevoed. Ik weet zelf nog niet precies hoe. Als ik mijn vader op vakantie wil sturen, zegt-ie: 'dat kan niet, ik heb een winkel'. Maar er is vast een manier om ze te helpen."

De Rotterdammer leeft nog met veel vragen. "Ik weet ook nog niet hoe dat allemaal precies werkt met de Belastingdienst. De vrouw van de Postcodeloterij die ons begeleidt, zei ook: 'Wacht even, er komt heel veel op je af.'"

Arno ziet het wel hoe het nu verder loopt. "Als ik maar wat kan doen. Mijn ouders doen ook altijd alles voor hun gezin, en nu ook voor hun kleinkinderen."

`