Verlof Volkert van der G.

Uitspraak RSJ: Volkert van der G. mag op proefverlof

02 oktober 2013 09:54 Aangepast: 08 november 2017 14:27
Beeld © ANP

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming vindt dat Volkert van der G. op proefverlof mag. Volgens de Raad moet staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie een nieuwe beslissing nemen over de verlofaanvraag.

Dat staat in een uitspraak van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming, meldt RTL Nieuws. De Raad bevestigt later vandaag met een uitspraak te komen.

Verlofaanvraag eerder geweigerd
Van der G. heeft al meerdere keren verlof aangevraagd, maar tot nu toe is dat al drie keer geweigerd door de directeur van de gevangenis. Gevangenen mogen tegen zo'n beslissing in beroep gaan en kunnen naar de beklagcommissie stappen. Dat heeft Van der G. gedaan.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is tegen het besluit van de beklagcommissie in beroep gegaan bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. De Raad heeft nu geoordeeld dat het resocialiseren van Van der G. zwaarder weegt dan bijvoorbeeld maatschappelijke onrust.

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie zei dit voorjaar dat hij proefverlof van Van der G. zou weigeren. 

Moord op 6 mei 2002
De nu 44-jarige Volkert van der G. zit sinds de moord op 6 mei 2002 vast. Op het Mediapark schoot hij voor de radiostudio van 3FM Pim Fortuyn in het hoofd. Die overleed ter plekke. Momenteel zit hij in de gevangenis van Zwolle.
 
Van der G. werd in 2003 veroordeeld tot 18 jaar celstraf. Daarvan heeft hij er nu bijna 11,5 jaar opzitten. Na de uitspraak van de rechter werd al duidelijk dat hij bij goed gedrag eerder vrij zou komen. Het ministerie van Justitie kan eenderde van de straf kwijtschelden. 
 
Er was levenslang tegen Van der G. geëist. Maar volgens de rechter was 'de inbreuk op het democratische proces niet ernstig genoeg en de kans op herhaling te klein om een levenslange gevangenisstraf te rechtvaardigen'.
RTL Nieuws
`