Seksvideo Patricia Paay

Portretrechtdeskundige: publiceren seksfilmpje Patricia Paay is strafbaar

09 februari 2017 15:06 Aangepast: 08 november 2017 13:46
Beeld © ANP

Het zonder toestemming online zetten van het seksfilmpje met Patricia Paay is strafbaar. Dat zegt portretrechtdeskundige Charlotte Meindersma.

"Het openbaar maken van een erotisch filmpje is altijd strafbaar," zegt Meindersma tegen RTL Nieuws. "Dit is laster en smaad". Volgens de portretrechtdeskundige is de maximale straf daarvoor één jaar cel of een geldboete van maximaal 8200 euro.

ZIE OOK: Beelden seksvideo Patricia Paay online

Het blog Geenstijl plaatste een tweet met daarin het seksfilmpje prominent op de site. Het maakt volgens Meindersma niet uit dat GeenStijl de beelden niet zelf publiceerde, maar de bewuste tweet in een artikel plaatste. "Het retweeten of embedden van zo'n filmpje is ook strafbaar. De beelden worden door de site opnieuw gepubliceerd en in een nieuwe context geplaatst."

Geenstijl heeft het filmpje inmiddels wel verwijderd. De advocaat van Paay dreigde met een kort geding als het filmpje niet weggehaald zou worden.

Aangifte doen

Volgens de portretrechtdeskundige kan iemand die hier slachtoffer van wordt, het beste zo snel mogelijk aangifte doen van smaad: "Het Openbaar Ministerie kan dan uitzoeken wie er achter het Twitteraccount zit en vanaf welk IP-adres het filmpje is geplaatst". Als ze zelf al weet van wie het filmpje afkomstig is, kan ze ook een civiele procedure beginnen en een schadevergoeding krijgen. 

 

Ook strafrechtadvocate Marielle van Essen zei eerder in RTL Boulevard dat het verspreiden van de seksvideo strafbaar is en waarschuwt mensen om het filmpje dan ook vooral niet te delen. Bekijk hieronder het fragment uit de uitzending:

Lees meer op rtlnieuws.nl:​

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore