Rechtszaak tegen Bart van U.

Hoger beroep: eis 8 jaar cel en tbs voor moord op Els Borst

17 februari 2017 10:59 Aangepast: 08 november 2017 13:46
Rechtbanktekening van Bart van U. en zijn advocaat Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep opnieuw een gevangenisstraf van 8 jaar en tbs geëist tegen Bart van U. Hij werd vorig jaar veroordeeld voor de moord op politica Els Borst, maar kreeg alleen tbs. Het OM wil dat hij ook een celstraf krijgt en ging in beroep.

Behalve voor de moord op oud-minister Els Borst, staat hij ook terecht voor de moord op zijn zus Loïs. Het OM eiste ook nog zes maanden cel voor verboden wapenbezit. Van U. (40) bekende eerder dat hij Borst in 2014 en zus Loïs een jaar later met tientallen messteken om het leven heeft gebracht. 

ZIE OOK: Hoe kwam Bart van U. tot zijn daden?

Psychose

Van U. zou last hebben van een chronische psychose. De vraag waar het om draait is in hoeverre hij verantwoordelijk gehouden kan worden voor zijn daden. De Rotterdamse rechtbank vond van niet, het OM is van mening dat Van U. weliswaar 'sterk verminderd toerekeningsvatbaar is', maar niet volledig.​

Van U. hoorde de eis uiterlijk onbewogen aan. Tijdens die zitting herhaalde hij zijn motief om Borst te doden: hij had een 'goddelijke opdracht' op zijn zevende jaar gekregen om degene te doden die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid in Nederland. Zijn zus Loïs, met wie hij samenwoonde, moest dood omdat ze hem pestte.

Schadevergoeding

Van U. heeft bekend dat hij politica Els Borst en zijn zus met tientallen messteken heeft gedood en zit vast in Vught. Dit gebeurt sinds 23 december 2015 onder cameratoezicht omdat Van U. labiel en onvoorspelbaar is en de vrees bestaat voor een zelfmoordpoging. 

Hij krijgt nu een schadevergoeding van 170 euro voor dat cameratoezicht. Volgens de beroepscommissie is niet duidelijk omschreven of het gevaar voor een zelfmoorddreiging nog steeds aanwezig is en voortzetting van cameratoezicht noodzakelijk is. Omdat het toezicht niet kan worden teruggedraaid, krijgt Van U. een tegemoetkoming.

Lieve premier


Thumbnail

15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore