Nederland

'Homovader' Henny Huisman over homogeweld: 'Echt heel erg'

05 april 2017 20:35 Aangepast: 08 november 2017 13:46
Bart Chabot, Frits Barend en Hennie Huisman tijdens de demonstratie in Amsterdam. Beeld © ANP

Zo'n 1500 mensen hebben in Amsterdam gedemonstreerd tegen geweld tegen homo's. Onder de demonstranten ook veel BN'ers. Henny Huisman liep mee, hand in hand met Frits Barend. "Als je niks doet, helpt dat in ieder geval niet."

"Ik ben homovader van Nederland", zei Huisman tijdens de mars, die liep van de Dam naar het Homomonument bij de Westerkerk. Huisman, zelf geen homo, kreeg die titel in 2015 naar aanleiding voor zijn inzet voor de homogemeenschap. "Ik heb al heel wat acties gedaan, ik vond na het incident van afgelopen week dat ik weer eens van me moest laten horen."

Hand in hand

De mars werd georganiseerd door verschillende Amsterdamse politieke jongerenorganisaties. De demonstratie is ingegeven door de mishandeling van een homokoppel in Arnhem afgelopen weekend. De mannen van 31 en 35 jaar liepen hand in hand toen zes tot acht jongeren langs kwamen fietsen en ze begonnen uit te schelden. Volgens de slachtoffers was de aanleiding dat zij hand in hand liepen.

Om die reden liepen de demonstranten ook hand in hand. Of zo'n demonstratie helpt? "Als je niks doet, helpt dat in ieder geval niet", zegt Huisman. "We vestigen de aandacht erop dat Nederland eigenlijk honderd jaar teruggaat in de tijd. Zo voel ik het."

"Mensen die homoseksueel zijn, worden in elkaar geslagen omdat ze zijn wie ze zijn. Nou dat is een grote schande. Ik vind dat echt heel erg, dat doet mij echt pijn gewoon. Dat mensen omdat ze van iemand houden in elkaar worden geslagen. Wat is dat nou voor een...- waar slaat dat op?! Wij waren het meest tolerante land van de hele wereld. Bij ons kon je als eerste in de wereld als homostel trouwen en nu lopen we weer te demonstreren. Het is echt schande. We zijn bijna weer terug bij af. Daar maak ik me echt heel boos over."

Vrijgelaten

Vandaag werd een van de zes verdachten van de mishandeling vrijgelaten. De man van 20 zou er niks mee te maken hebben. De andere vijf verdachten van veertien en zestien jaar zitten nog vast en moeten morgen voor de onderzoeksrechter verschijnen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`