Rechtszaak om dood Mike Stok

Agenten die Mike Stok doodschoten, horen uitspraak

05 augustus 2015 04:24 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Beeld © ANP

Een ruzie met stadswachten liep compleet uit de hand. Aangesnelde agenten schoten de Rotterdammer Mike Stok dood. Vandaag horen de agenten of ze hiervoor worden gestraft.

De 29-jarige Rotterdammer Mike Stok kreeg twee jaar geleden op 7 april een bon van twee stadswachten, omdat hij zijn honden voor de zoveelste keer liet loslopen. Stok liep weg zonder de bekeuring te accepteren, waarna de stadswachten de politie erbij riepen.

ZIE OOK: Korpschef tegen agenten: Houd hoofd koel en verstand erbij

Twee toegesnelde agenten troffen Stok in de binnentuin van zijn eigen wooncomplex. De agenten zeggen dat de Rotterdammer agressief was en ze dachten dat hij met een tomahawk of een bijl zwaaide. Ze handelden naar eigen zeggen uit noodweer toen ze hem neerschoten. Stok overleed aan zijn verwondingen.

Later bleek dat het 'wapen' dat Stok bij zich droeg deze stok met adelaarshoofd was:

Thumbnail

Het OM zei in 2013 dat de agenten volgens de regels hadden gehandeld en wilde hen niet vervolgen. Maar Stoks nabestaanden legden zich daar niet bij neer en eisten dat de agenten alsnog voor de rechter komen. Dat is nu gebeurd, maar de eis die het OM op tafel legde, stemden de nabestaanden verre van tevreden. 

Het OM pleit namelijk voor vrijspraak. De officier van justitie gaf twee weken geleden aan dat agenten het nooit goed kunnen doen in dit soort situaties: "Wat als Mike Stok verderop iemand had verwond?"

Daarnaast vergeleek de officier deze zaak met de martelmoord in Pernis (waarbij het slachtoffer werd doodgemarteld terwijl agenten buiten wachtten op versterking). "Toen kregen de agenten de volle laag, omdat ze niet direct hadden opgetreden. Als we te streng zijn, dan kan het gevolg zijn dat de politie aarzelt tijdens optreden. Maar zijn we te soft, dan lijkt het alsof agenten zomaar mogen schieten."

ZIE OOK: Advocaat schietende agent: Hij deed gewoon zijn werk

De advocaat van Stoks nabestaanden, Sander Janssen, zei tijdens de rechtszaak dat Stok veel te snel is neergeschoten. Hij had slechts 'een soort wandelstok' bij zich en hij liep juist weg van de politie. Stok zou zijn overleden door een kogel in zijn rug.

De zaak rond Stoks overlijden is de zoveelste in korte tijd rond politiegeweld van Nederlandse agenten. Vorige maand  werd een agent nog tot twee jaar cel veroordeeld voor poging tot doodslag. Hij schoot op een auto - die volgens de agent op hem inreed - en verwondde de bijrijder. De rechter stelde in zijn uitspraak dat er geen gevaar was en dat de reactie buitenproportioneel was.

RTL Nieuws
`