Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

21 april 2017

Zwaargewonde militairen strijden in speciale paralympics: 'We zijn onoverwinnelijk'

Militairen die tijdens een missie zwaargewond zijn geraakt, strijden op de Invictus Games voor een medaille, maar vooral voor de eer. Vandaag is de Nederlandse sportploeg officieel gepresenteerd. Veteraan Edwin de Wolf, die tijdens een missie zijn linkerbeen verloor, is teamcaptain van de Nederlandse ploeg.

De derde editie van de ‘militaire paralympics’, zoals het sportevenement ook wel wordt genoemd, vinden aan het eind van dit jaar in het Canadese Toronto plaats. 600 militairen uit de hele wereld zullen dan een week lang op een sportieve manier met elkaar de strijd aangaan. "Het is de bedoeling dat gewond geraakte, of zieke militairen boven zichzelf uitstijgen en dat we laten zien dat we onoverwinnelijk zijn", vertelt de 46-jarige Edwin.

Ik was bang dat ik doodging

In 1994 raakte de oud-militair zelf zwaargewond. Als gevolg van een mijnexplosie tijdens een missie in Srebrenica moest zijn linkerbeen tot boven de knie geamputeerd worden. "Ik had een slagaderlijke bloeding en was zo ontzettend bang dat ik doodging." Toen hij doorkreeg dat dat niet het geval was, kwam hij naar eigen zeggen in de overlevingsmodus terecht.

Een lang proces van revalideren volgde en Edwins drang om actief bezig te zijn kwam langzaam terug. "Mijn sportieve karakter kwam weer naar boven en ik begon mijn sportmogelijkheden te ontdekken. Ik begon met zitvolleyballen en wielrennen."

Edwin de Wolf in actie tijdens een wielrenwedstrijd van de Invictus Games

Onbeschrijfelijke tijd

Drie jaar geleden kwam de veteraan voor het eerst in aanraking met de Invictus Games, die toen plaatsvonden in Londen. "Ik heb een onbeschrijfelijke tijd gehad." Het unieke gevoel van verbroedering wat volgens Edwin in de militaire cultuur hoog in het vaandel staat, kwam weer terug."Mensen die elkaar helemaal niet kennen komen letterlijk en figuurlijk samen tijdens dit evenement. Er ontstaat een unieke band. Door de sport, maar ook door wat ze hebben meegemaakt." 

Die eerste editie won de oud-militair een bronzen medaille met wielrennen, wat hij overigens zonder handen of hulpstukken doet. "Een prothese zou me alleen maar in de weg zitten."

Boven zichzelf uitstijgen

Vorige week kreeg Edwin te horen dat hij als teamcaptain het Nederlandse team van 30 atleten mag leiden. "Dat was heel onverwacht. Het raakte me echt in mijn ziel. Ik ben heel dankbaar dat ik dit mag doen."

Zijn nieuwste missie als teamcaptain is in ieder geval duidelijk. "Natuurlijk hoop je op medailles, maar ik vind het belangrijker dat de atleten boven zichzelf zullen uitstijgen. Fysiek, maar vooral ook mentaal. Ik hoop dat ze trots op zichzelf zullen zijn.” 

Het Nederlandse team atleten dat mee zal strijden tijdens de Invictus Games 2017

De Invictus Games vinden dit jaar van 23 tot 30 september plaats in Toronto, Canada.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws