Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

11 april 2017

Zorg om verspreiding dodelijk wormpje: 'Ze bewegen in mijn hersenen'

Amerikaanse artsen zijn bang voor de verspreiding van de ratlongworm, een parasiet die in menselijke schedels binnendringt. De ratlongworm veroorzaakt ernstige ziektes en is vaak dodelijk.

Ziektegevallen die zijn veroorzaakt door de zogeheten rondworm werden tot nu toe alleen gesignaleerd in Hawaï. Daar komen bij de gezondheidsautoriteiten elk jaar tot negen meldingen binnen van infecties. Sinds 2007 kwamen twee mensen erdoor om het leven.

Maar alleen al de afgelopen drie maanden zijn er ineens negen patiënten bijgekomen, meldt de nieuwszender CNN. En de parasiet is nu ook waargenomen in de Amerikaanse staten Californië, Alabama, Louisiana en Florida. Artsen zijn bezorgd over de toename.

Infectie door eten groente en fruit 

De parasiet komt oorspronkelijk voor bij ratten. In de uitwerpselen van ratten zitten larven van de longworm, die vervolgens worden opgegeten door (naakt)slakken. Het aanraken van slakken wordt daarom ten strengste afgeraden door de artsen. Al lijkt dat niet genoeg: in de meeste gevallen zijn de mensen geïnfecteerd door het eten van fruit of rauwe groente, die door de slakken zijn vervuild. 

Als mensen de longworm binnenkrijgen, laat de parasiet zich meevoeren naar de hersenen. Binnen één tot drie weken krijgen patiënten last van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. De verschijnselen duren meestal tussen de twee weken en twee maanden en hebben geregeld een dodelijke afloop. Artsen bestrijden de ratlongworm met antiparasitaire medicijnen.

'Ze bewegen in mijn hersenen'

De Hawaïaans​e Tricia Mynar heeft de parasiet in haar schedel. "De parasieten bewegen in mijn hersenen", vertelt ze in het Britse dagblad The Sun. "Trillingen zijn het heftigst. Ik heb er last van bij alles wat ik doe."

Kawika Kaina, uit de plaats​ Hana, vertelt aan de regionale nieuwssite Mauinews dat de bevolking helemaal van slag is. "Iedereen maakt zich zorgen en is constant op zijn hoede. We houden onze kinderen zo ver mogelijk bij planten en bossen vandaan en letten goed op wat we eten."

Artsen denken dat de verspreiding van de ratlongworm samenhangt met onder meer de klimaatverandering en ontbossing.

Topnieuws