Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
10 mei 2018

Alle hens aan dek voor Waylon, vanavond op het songfestival. Maakt hij kans?

10%
Nou en of. Hij kan winnen!
38%
Hij wint niet, maar eindigt wel in de top 10
51%
Hij gaat niet bij de beste 10 eindigen
11 juni 2015

Zo help je je huisdier door de hitte heen

Het wordt de komende dagen erg warm. Voor veel mensen is dat lekker genieten, maar huisdieren kunnen minder goed tegen hitte. Bekijk onze tips om je huisdier door deze hete dagen heen te helpen.

In deze hitte kunnen huisdieren een hitteshock krijgen, waarschuwt de Dierenbescherming. Veel huisdieren hebben geen zweetklieren zoals de mens, waarmee ze hun lichaam kunnen koelen. De Dierenbescherming adviseert goed op verschijnselen van oververhitting te letten, zoals rode slijmvliezen, een warme vacht, snelle ademhaling en lusteloosheid.

ZIE OOK: 'Maak van je hond geen hotdog'

Een hitteshock is te herkennen aan bleke slijmvliezen, snelle hartslag en ademhaling en koude lichaamsuiteinden. In dat geval moet de dierenarts worden ingeschakeld en moet je meteen je huisdieren proberen te koelen.

Tips tegen oververhitting van je hond
Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen, ze hebben alleen in hun voetzooltjes zweetklieren. Ze hebben het daarom snel warm. Zorg er voor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Zorg voor voldoende vers drinkwater.

Als je hond van zwemmen houdt dan is dat een prima manier om af te koelen. Er zijn voor honden ook speciale producten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband. Honden liggen bij warm weer ook graag op koele plekken, geef ze die gelegenheid.

Let bij honden met een dunne vacht ook op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcreme. Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met je hond fietsen in de zon.

Tips tegen oververhitting bij katten
Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat je kat schaduw heeft of naar binnen kan. Als de kat niet zelf kan kiezen, bijvoorbeeld als je hem in een warme auto moet vervoeren, dan moet je wel oppassen voor oververhitting.

Wat moet je doen bij warm weer voor je konijn?
Konijnen kunnen ook slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te kunnen zitten. Zorg er altijd voor dat je konijnenhok niet in de zon staat. Je kan zelf ‘koelelementen' maken voor uw konijn door plastic flessen voor twee derde met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles gebruiken, deze barsten). Wikkel de fles in een theedoek en leg hem bij je konijn. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen kan je er een nat wit laken overheen leggen. 

Let op: Bij warm weer overlijden er geregeld konijnen door de huidmadenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen of vies ruikende vacht. De maden van de vlieg veroorzaken bloedvergiftiging en zonder een snelle behandeling door een dierenarts kan het konijn binnen twee dagen sterven. Zorg dus voor een schoon hok als het warm is.

Wat kan je doe voor cavia's en andere knaagdieren?
Ook knaagdieren zoals cavia's, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Help hen afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Heb je een plastic bodembak, dan kan je eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant) diepvrieselementen leggen. Zet het hok niet in de zon.

Hoe voorkom je oververhitting bij vogels?
Vogelkooien mogen niet in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen, geef je geregeld vers water. Houd er rekening mee dat warmte opstijgt. Heeft u een vogelkooi hangen, dan kunt u deze bij erg warm weer wellicht beter op de grond zetten. Pas dan wel op met tocht en uiteraard moet de kooi veilig staan voor honden, katten of kleine kinderen! Heeft u een buitenvoliere of een kippenhok, zorg ook dan voor schaduw met behulp van een parasol of een wit, eventueel nat gemaakt laken.

Terrarium en aquarium
Een terrarium of aquarium is meestal warmer dan de omgevingstemperatuur. Het zal hier niet zo snel te warm worden, maar blijf wel controleren en zorg ervoor dat er geen directe zon op de bak schijnt.

Hobbydieren
Geiten, schapen, paarden en andere buiten lopende dieren hebben ook graag schaduwplekken. Zorg in elk geval altijd voor vers drinkwater. Schapen het liefst scheren. Ga met een paard niet op het heetst van de dag rijden of trainen.

Bron: Dierenbescherming.nl

Topnieuws