We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

01 mei 2012

'We herdenken geen Duitsers'

'We herdenken geen Duitsers'

Na 67 jaar is de tijd nog steeds niet overal rijp om ook de Duitse soldaten op 4 mei te herdenken. Zoals in Vorden.

Ophef in Vorden: De gemeente wil dit jaar voor het eerst de tien Duitse soldaten die daar begraven liggen herdenken. De reacties liegen er niet om: Raar en Schandalig!

Geen nazi's

De gemeente Vorden trekt zich in elk geval weinig aan van de kritiek en is ook niet van plan om wijzigingen in het herdenkingsprogramma aan te brengen. ”Het waren vooral jonge soldaten, die veelal onder dwang bij de Wehrmacht zijn terechtgekomen. Het gaat dus niet om nazi's', beweert het Comité 4 mei.

Herdenking met Duits volkslied

In Nederland liggen op drie plekken Duitse soldaten begraven: Ysselsteyn, Schiermonnikoog en Vorden. In Schiermonnikoog weten ze niet beter. Daar herdenken ze Duitsers al jaren. Een herdenking inclusief het Duitse volkslied.

Wanneer zijn we er klaar voor?

Wanneer komt de tijd dat we er allemaal klaar voor zijn om ook Duitsers te herdenken? Volgens onderzoekster Laurie Faro, blijft het nog steeds moeilijk omdat er nog steeds WO II-slachtoffers in leven zijn. Daarnaast speelt de plaats van de herdenking ook een belangrijke rol. In Amsterdam ligt het gevoeliger dan bijvoorbeeld in Schiermonnikoog.

Lees ook:

Buitenlandse gevangenis: hel op aarde

Registreer de sportdoden

Poltie zet beelden van moordenaars online

Meer Editie Nieuws: /components/actueel/editienl/nieuws/1001-04-2012article
Topnieuws