Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

20 april 2017

Wat doen we met de huisdieren na de scheiding? Hond Apollo krijgt elk jaar een kaartje

Samen met je partner een huisdier nemen is een grote stap. Maar wat als jullie uit elkaar gaan, wie krijgt dan het dier? Toen Rebecca en Frankie uit elkaar gingen, bleef hondje Apollo bij haar. Maar Frankie voelt zich nog steeds vader en stuurt daarom netjes ieder jaar een kaartje naar de hond.

Rebecca Hernandez en haar man Frankie trouwdden in 2012 en adopteerden kort daarna puppy Apollo. Maar door relatieproblemen ging het stel twee jaar geleden uit elkaar en kreeg Rebecca de hond. 

Lieve boodschap

Ondanks dat ze uit elkaar zijn, komt Frankie Apollo nog graag af en toe opzoeken en hij stuurt nog ieder jaar een kaart als Apollo jarig is. Een paar dagen geleden was het zijn verjaardag en dus lag er een mooie kaart bij hun op de mat die Rebecca op Twitter deelde

Daarin schreef Frankie hoeveel hij van Apollo houdt, en dat er geen dag voorbij gaat dat hij niet aan hem denkt. Hij sloot de brief af met: "Zorg goed voor jezelf en voor je moeder. Wees er voor haar zoals je er ook altijd voor mij was."

Wat zijn de regelingen?

Bij dit koppel ging de regeling voor het huisdier nog soepel, maar dat is niet altijd het geval. Regelmatig worden er advocaten in de arm genomen om een regeling op te zetten na een scheiding. Kijk maar naar Edwin de Roy van Zuydewijn: hij spande een kort geding aan tegen prinses Margarita, omdat hij de hond enorm miste na hun scheiding. 

Er zijn erg veel opties als het gaat over de 'voogdij' van het huisdier, volgens Wills Langedijk, die het boek 'Wie krijgt Lassie?' schreef. "Het ligt aan het type huwelijk", zegt ze tegen Editie NL. "En het komt steeds vaker voor dat stellen hier afspraken over maken."

Huisdier net zo kostbaar als kind

Zo werd er in Amerika door een gescheiden stel zwart op wit vastgelegd dat hun papegaai na de scheiding geen scheldwoorden mocht aanleren. En in 2008 kreeg een man in Zutphen het recht om hun hond alleen op vrijdag tussen 16.00 en 22.00 uur te bezoeken. 

"Een huisdier heeft net zo veel rechten als een schemerlamp, maar is toch iets totaal anders voor ons", zegt Langedijk. "De rol die een huisdier in een gezin heeft is veranderd in de afgelopen jaren. Het dier is nog net geen kind, maar vervult die functie nu wel en daarom geven mensen er meer om om er goede regels voor op te stellen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Topnieuws