Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
03 juli 2018

Mogen alle kinderen energiedrankjes kopen?

10 augustus 2017

Waarom is leeftijd schatten zo moeilijk?

Er moet meer begrip komen voor kassamedewerkers die bij de verplichte leeftijdscheck om een ID vragen, dat vindt de belangenvereniging voor tankstations in Nederland. Veel werknemers krijgen volgens hun dagelijks te maken met geweld en intimidatie bij de verkoop van drank of tabak.

Het kan soms best irritant zijn. Voor de zoveelste keer je ID laten zien, terwijl je bijvoorbeeld al ruim 10 jaar legaal een fles wijn mag kopen. Toch zijn verkopers verplicht om om een legitimatiebewijs te vragen. 

Geweld

In supermarkten of tankstations waar sigaretten of drank worden verkocht is verbaal geweld aan de orde van de dag. "Er worden dingen geroepen zoals: 'ik wacht op je als je vrij bent, dan sla ik je in elkaar' of 'er worden klappen uitgedeeld'", vertelt Ewout Klok, voorzitter van tankstationbelangenvereniging BETA.

"Veel mensen weten vaak niet dat wij een boete moeten betalen als er toevallig een controleur aanwezig is en er niet om een ID wordt gevraagd", zegt Klok. "Als je dan drie keer een boete krijgt dan moet je stoppen met het verkoop van tabak. En dat is niet gunstig voor onze omzet."

Lichaamshouding en make-up

Bij het schatten van iemands leeftijd spelen volgens ouderdomsbioloog Gerald de Haan veel meer factoren een rol dan alleen het gezicht. "Onbewust zul je ook be├»nvloed worden door de kleding die een persoon draagt, het gedrag en de lichaamshouding van de persoon, het kapsel en het gezelschap waarin een persoon is." 

Make-up zou het volgens De Haan moeilijker maken om een leeftijd te schatten. "Als je ouder bent kun je met make-up oneffenheden en rimpels wegwerken, als je jonger bent kun je door make-up een volwassenere uitstraling krijgen."

Agressiviteitstraining

Veel tankstationmedewerkers krijgen een speciale tabakverkooptraining. "Je leert dan hoe je een ID aan de klanten moet vragen en hoe je met klanten moet omgaan", vertelt Ewout. "Maar ook hoe je moet reageren op een klant die vervelend is en zelfs een speciale agressiviteitstraining." 

Toch kan de klant ook een stukje helpen bij de oplossing van het probleem. "Het zou namelijk wel ideaal zijn als mensen meer begrip hebben voor kassamedewerkers", aldus Ewout. 

Benieuwd of jij goed bent in het schatten van leeftijden? Doe hier onze quiz.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Topnieuws