Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
18 juli 2018

Ik eet liever een plofkip dan een dure kip die een beter leven heeft gehad.

11 augustus 2017

Vrouw mag Amsterdamse woning alleen huren als ze 'westers kookt'

Vrouw mag Amsterdamse woning alleen huren als ze 'westers kookt'
De Hoofdweg waar Maysaa een huis wilde bezichtigen.

Maysaa Munaf (31) heeft geen goed woord over voor een mail van een Amsterdamse woningbemiddelaar over een bezichtiging. Ze mocht alleen komen kijken, als ze van tevoren aangaf dat ze alleen 'westers zou gaan koken'. "Racisme is springlevend", zegt ze. De bemiddelaar benadrukt: "Het was absoluut niet racistisch bedoeld."

De Iraakse Maysaa Munaf  is een paar weken geleden naar Amsterdam gekomen voor een baan in de consultancy. Omdat ze nog een huurhuis zoekt, neemt ze contact op met het bedrijf Executive Home Rentals (EHR). "Ik zag een leuk huis dat ik graag wilde bezichtigen. Ik kreeg een mail. Het kon, onder één voorwaarde: dat ik westers zou koken en niet urenlang zou koken met veel kruiden", vertelt ze tegen Editie NL.

Racistisch

Maysaa schrok van de mail van de bemiddelaar. "Ik vond het racistisch. Ik wist eigenlijk niet wat ik las. Wat is westers koken? Mocht ik dan alleen spruitjes maken?" Maysaa besloot terug te mailen. "Ik omschreef daarin mijn gevoel. Daarop kreeg ik weer een mail terug waarin de medewerkster zei dat het absoluut niet racistisch bedoeld was, maar ze wilde me gewoon informeren."

Toch was voor Maysaa de lol er wel af. "Ook al was het niet racistisch bedoeld, zo voelde het wel. Ik merkte toch dat het me had geraakt. Ik wilde het huis niet meer."

Ze postte de mail op Facebook en Twitter. Honderden mensen hebben geretweet, tot in Pakistan en de VS aan toe.

Ongelukkig geformuleerd

Michel Rooting van EHR Amsterdam weet niet welke medewerker de tekst heeft opgesteld maar geeft toe dat het inderdaad wat ongelukkig is geformuleerd. "Als de mail inderdaad van ons komt, geef ik toe dat de tekst wat ongelukkig is opgeschreven. Want wat is westers koken? Maar dit is absoluut niet racistisch bedoeld. Zo is ons bedrijf absoluut niet. Heel vervelend dat het zo overkomt."

Rooting vervolgt: "Wij zoeken bij iedere woning passende huurders. Soms zijn er situaties, bijvoorbeeld bij oudere huizen, waarbij de geur van de keuken makkelijker bij de buurman terecht komt. Om te voorkomen dat er problemen komen en burenruzies ontstaan, proberen we van tevoren zo goed mogelijk de huurder te informeren. De mail is bedoeld als voorlichting en absoluut niet racistisch. Heel vervelend dat dat wel zo op de vrouw overkomt."

Wat zegt de expert?

Of hier gediscrimineerd wordt, zou onderzocht moeten worden, zegt een woordvoerster van het College voor de Rechten van de Mens (de opvolger van de Commissie voor Gelijke Behandeling). "Dit zou in strijd kunnen zijn met de wet. Er wordt een indirect onderscheid gemaakt, dat alleen een bepaalde groep kan raken", zegt woordvoerster Nacha Rakraki.

Het College deed eerder uitspraken in zaken waarbij verhuurders onderscheid maakten op bijvoorbeeld ras of afkomst. Maar over eisen die gesteld worden aan de levensstijl van een kandidaat-huurder, kreeg het College nog geen klachten.

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Topnieuws