Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
22 juli 2014

Vrijwilliger redt het zwembad

Vrijwilliger redt het zwembad
Archieffoto

Veel zwembaden in Nederland hebben moeite het hoofd boven water te houden. Maar er is een oplossing: vrijwilligers.

Van de 691 openbare zwembaden in Nederland worden er zo'n 100 met sluiting bedreigd, omdat het te duur wordt voor gemeentes. Daarom wordt er steeds vaker gekeken naar alternatieven, bijvoorbeeld door het personeel te vervangen door vrijwilligers. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.  

Paar uurtjes
Bij Zwembad de Breek in Landsmeer werken ze al met vrijwilligers. "Alles wordt bij ons door vrijwilligers gedaan. Alleen het personeel aan de rand van het zwembad is in dienst", zegt directrice Anneke van Zanten. "Sommige vrijwilligers werken een paar uurtjes, anderen wel drie dagen in de week."

De vrijwilligers doen van alles: technische klusjes, maar ook helpen in de winkel of bij de kassa. Het voordeel is volgens de directrice dat de vrijwilligers allemaal zin in hun werk hebben. "Het is een hechte groep."

Maar er kleeft wel een nadeel aan. "Je moet als zwembad aan zoveel veiligheidsregels voldoen dat het soms bijna onmogelijk is bepaalde taken door vrijwilligers te laten doen", aldus Van Zanten. Dat beaamt ook Raymond van Mourik, directeur van de Reddingsbrigade Nederland. "Vrijwilligers kunnen een deel van de oplossing zijn, mits zij goed zijn opgeleid. En dat kost geld en tijd."

Waterland
De Reddingsbrigade benadrukt dat het belangrijk is dat zwembaden behouden blijven. "Tegenwoordig komen er steeds vaker zwemongevallen voor, doordat steeds minder kinderen een zwemdiploma hebben. Maar Nederland is een waterland, daarom is het belangrijk dat de zwembaden blijven bestaan en dat kinderen hun zwemdiploma halen."

Verslaggever Michiel Sampon stak vandaag de handjes uit de mouwen en hielp een dagje mee als vrijwilliger bij Zwembad de Breek. Bekijk hier zijn reportage:

Topnieuws