We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
Vandaag

Sommige ministeries krijgen een nieuwe naam en dat kost veel geld. Goed besteed?

14 december 2012

Trend: kerstmarkt voor kaaskoppen

Trend: kerstmarkt voor kaaskoppen

We hoeven niet meer naar Duitsland voor een kerstmarkt. In eigen land schieten de markten als paddenstoelen uit de grond. Maar kunnen de kerstmarkten voor kaaskoppen wel tippen aan de Duitse?

Struinen over een kerstmarkt met een glas glühwein in je ene hand en een traditionele Duitse bratwurst in de andere: volgens Intratuin is 48% van de Nederlanders is in december op een markt te vinden. In Nederland groeit het aantal kerstmarkten exclusief. Kunnen deze wel tippen aan de Duitse?

In NL steeds populairder

Vier jaar geleden waren het er nog maar 46, dit jaar is dit aantal uitgegroeid tot 130 Nederlandse kerstmarkten. Volgens deze site zijn dit de bekendste kerstmarkten:

  • Maastricht: voor de 'ultieme kerstsfeer' met fonkelende kerstversiering.

  • Valkenburg: een kerstmarkt in het gangenstelsel van de eeuwenoude grotten, en een bovengrondse kerstparade.

  • Haarzuilens: op het landgoed van Kasteel de Haar. Honderden kaarsen, vuurkorven en verlichte kerstbomen dragen bij aan een 'magische sfeer'.

Deutschland über alles?

Maar kunnen deze kerstmarkten tippen aan de bekende Duitse markten in Oberhausen, Keulen en Düsseldorf? Over het algemeen zijn de kenmerken van een Duitse kerstmarkt: een goede aankleding, sneeuw, muziek, glühwein, bratwurst, drukte en blije mensen. Dit bepaalt de sfeer op een kerstmarkt.

Nederland slaat de plank mis

Volgens kerstmarktexpert Peter Brouwers snappen Nederlanders de sfeer niet die op een Duitse kerstmarkt te vinden is: "de kraampjes die op een Nederlandse kerstmarkt staan moeten eigenlijk van die gezellige houten huisjes zijn". Ook deze details dragen bij aan de sfeer.

Ook zijn de Nederlandse kerstmarkten vaak te commercieel. "Ik erger me aan de Nederlandse kerstmarkten, ze zijn te veel gefocust op geld en commercie. Ook is er rare Chinese kitsch te koop en voldoen de kraampjes niet aan de Duitse standaard. Het is belangrijk dat gezelligheid voorop staat, dat maakt de sfeer" aldus Annette Birschel, Duitse journaliste in Nederland.

Mannen zijn niet weg te slaan

Opvallend: ook onze mannen worden steeds meer fan. Sterker nog, de kans om een man op een kerstmarkt tegen te komen is groter dan een vrouw. Uit onderzoek blijkt dat 41% van de mannen meer dan eens per jaar een kerstmarkt bezoekt, tegen 23% van de vrouwen.

LEES OOK:

Uitjes met de kerst

Kersttrends van het jaar

Topnieuws