Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

20 april 2017

Toon langs de lijn wordt harder: 'Vroeger moest je gewoon je mond houden'

Het is veel clubs een doorn in het oog: schreeuwende ouders langs de zijlijn die het werk van de club onmogelijk maken. Dat was vroeger wel anders, vertellen 'voetbalvaders' Ramon van der Vaart en Barry Sneijder. "Die discipline is er niet meer."

Verschrikkelijk vind Ramon het voor de 7-jarige Jayden, die door zijn voetbalclub RBC werd geroyeerd. Reden was een slepende ruzie tussen de club en Jaydens ouders, die zich volgens het bestuur ernstig hadden misdragen. "Ik vind het zo schrijnend dat zo'n binkie slachtoffer wordt van het gedrag van zijn ouders, hij wil ook maar gewoon voetballen", zegt hij tegen Editie NL.

Gewoon je mond houden

Dat was vroeger wel anders. Elke week stond Ramon langs de lijn als Rafael weer eens een wedstrijd moest spelen. Toen de middenvelder tien was mocht hij meedoen met de jeugdopleiding van Ajax. Daar werd het Ramon en de andere ouders meteen duidelijk gemaakt wat hun rol was. "Ze zeiden meteen: zodra het kind op het complex is, is hij van ons. Dan moeten jullie gewoon je mond houden."

En dat gebeurde. Ouders die kwamen kijken mochten zich niet bemoeien met het spel van hun kind, al was er best eens iemand die te ver ging. "Maar die werd dan meteen teruggefloten. Co (Adriaanse, red.) was toen hoofd jeugdopleidingen, die is echt van de discipline. Dat was bij iedereen te merken, spelers en ouders. Dat was heel fijn."

Teveel druk

Die discipline is volgens Barry, vader van Wesley Sneijder, tegenwoordig ver te zoeken.  "De maatschappij is veranderd, ik merk dat veel ouders hun kinderen teveel druk opleggen", zegt hij. "Een beetje aanmoedigen is prima, maar veel ouders gaan tegenwoordig veel verder"

Wesley Sneijder als kind. Foto via Lobbes.nl

Ook Ramon ergert zich daaraan. "Het is me een doorn in het oog dat er zoveel wordt geschreeuwd. Vaak weten ouders helemaal niks van voetballen, en uiteindelijk moet hun kind het zelf doen."

'Houd je mond, pap'

De club mag wat Ramon betreft daarom best harder optreden tegen ouders die zich misdragen. "Het moet van twee kanten komen. De ouders moeten bereid zijn om in te schikken, maar de club bepaalt uiteindelijk. Dat zie je ook bij RBC, blijkbaar was dit de druppel die de emmer deed overlopen."

Zelf heeft Ramon zich nooit misdragen langs de lijn, mede dankzij zijn zoon. "Hij liet dat niet toe hoor. Ik riep wel eens wat, maar dan legde hij zijn vinger voor zijn mond: mond dicht pap. Hij wilde gewoon voetballen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Topnieuws