We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
Vandaag

Sommige ministeries krijgen een nieuwe naam en dat kost veel geld. Goed besteed?

24 oktober 2012

Toeristen opgelet: opsporing sekstoerisme

Toeristen opgelet: opsporing sekstoerisme

Er is bijna geen tak van opsporing meer waarbij de burger niet om hulp wordt gevraagd. Nu is er ook voor de opsporing naar sekstoerimse een schone taak voor de burger weggelegd: zelfs op vakantie.

'Opsporing Verzocht', 'Meld Misdaad Anoniem', 'Amber Alert' en 'Burgernet'. Het zijn allemaal initiatieven om de burger medewerking te vragen voor de opsporing naar bepaalde zaken.

Campagne tegen sekstoerisme

Nu komt er ook nog een campagne tegen sekstoerime aan. De marechaussee wil meer zaken van kindermisbruik in het buitenland aanpakken. Om reizigers beter te informereno zullen er op de vliegvelden de komende maanden folders uitgedeeld worden waarin staat wat reizigers moeten doen als ze kindermisbruik tegenkomen.

Berecht

De marechaussee hoopt hiermee dat er bij vermoedens van kindersekstoerisme in het vakantieland tips worden doorgegeven aan 'Meld Misdaad Anoniem'. Nederlanders die zich in het buitenland seksueel vergrijpen aan kinderen kunnen sinds 2002 in Nederland worden berecht.

Hoe herken je een sekstoerist?

Dat is toch wel lastig. Wanneer er een melding binnen komt zal de marechaussee de toerist in kwestie nader onderzoeken. Er kan gekeken worden wat er in zijn bagage zit of op zijn fototoestel staat. Zo kan er naar verloop van tijd een profiel geschetst worden van toeristen die uit zijn op seks met minderjarigen.

Afhankelijk

Toch is de marechaussee wel afhankeljik van bepaalde factoren:

  • In grote mate zijn ze afhankelijk van de lokale politie. In landen waar politiemensen slecht betaald krijgen, wil men nog weleens een oogje dichtknijpen.

  • De bevolking in veel vakantielanden is gewend aan het feit dat toeristen aanpappen met lokale meisjes of jongens. Het hoort bij het straatbeeld.

Werkt het?

De vraag die overblijft is natuurlijk of het ook echt werken. Dat is van te voren nooit 100% zeker te zeggen. Wel geven eerdere cijfers hoop. De marechaussee is 2 jaar geleden een soortgelijke campagne gestart. Die leidde tot een flinke stijging van het aantal meldingen van seksueel misbruik van kinderen. In 2010 werden 14 gevallen gemeld, in dit jaar tot nu toe al 67.

Topnieuws