Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

19 juni 2013

Test: wat is het lekkerste waterijsje?

Engelse dropijs, ijs van zure matjes en schoolkrijtijsjes. De ijsjes zijn er deze zomer in alle denkbare smaken. Maar welk waterijsje in de supermarkt is nu het allerlekkerste? EditieNL deed de test.

Engelse dropijs, ijs van zure matjes en schoolkrijtijsjes. De ijsjes zijn er deze zomer in alle denkbare smaken. Maar welk waterijsje in de supermarkt is nu het allerlekkerste? EditieNL deed de test.

Lag de ijsverkoop vorige maand nog op z'n gat (8% lager dan vorig jaar), met het mooie weer schiet de ijsverkoop omhoog. Vooral de waterijsjes doen het goed dit jaar.

Denk aan de lijn
Beter voor de lijn, want in roomijsjes zit al snel twee keer zoveel calorieën dan in een waterijsje. (Raketje: 40 kcal. Gemiddeld roomijsje: 100 kcal). Een volledig calorie-overzicht vind je onderaan.

De keuze is reuze onder de waterijsjes. Naast het oude vertrouwde Raketje, is er Engelse dropijs, spekjesijs, zure matjesijs en ijs met pepermuntsmaak. Maar welk waterijsje uit de supermarkt is nu het lekkerst? EditieNL zocht het uit. 

De test
De volgende waterijsjes zijn in onze tv-uitzending getest:

 • Raket (Ola)
  Prijs: 1,94 euro (9 stuks)
  Calorieën: 40 kcal per stuk

 • Bevroren fruit op een stokje (Hero)
  Prijs: 1,99 euro (4 stuks)
  Calorieën: 45 kcal per stuk

 • Max Dino Candy (Ola)
  Prijs: 2,59 euro (6 stuks)
  Calorieën: 120 kcal per stuk

 • Engelse dropijs (Aldi)
  Prijs: 1,69 euro (6 stuks)
  Calorieën: 71 kcal per stuk

 • Zure matjesijs (Aldi)
  Prijs: 1,69 euro (8 stuks)
  Calorieën: 75 kcal per stuk

Een deskundige jury heeft de ijsjes onder de loep genomen, bestaande uit: Luc Blok, meesterijsbereider en eigenaar van ijssalon Luciano en Joël Broekaert, journalist en culinair columnist. 

De uitslag

 • 1. Hero bevroren fruit op een stokje (winnaar)
  Luc Blok: “Op de verpakking staat dat die gezond is, maar dat is het meeste waterijs eigenlijk wel. Hij is in ieder geval niet ongezond. Je proeft bij dit ijsje tenminste wat, het kan zeker een hit worden onder volwassenen, denk ik. Het heeft alleen niet de zoete belevenis die kinderen willen.”
  Joël Broekaert: “Hij heeft veel smaak en het is meer dan bevroren water. Nog meer fruit dan in het bekende perenijsje.
   
 • 2. Raketje (Ola)
  Luc Blok: “Hij is zoet, zuur en fris. En iets van aardbei, of ja, het zou aardbei moeten zijn. Het zijn herkenbare smaken in ieder geval, dat is belangrijk.”
  Joël Broekaert: “Ach ja, het Raketje… Goed zoet, maar ook wel een beetje zurig: een lekker fris ijsje. Maar stiekem ook wel een beetje saai."
   
 • 3. Engelse drop (Aldi)
  Luc Blok: "Eén plus: je herkent het meteen. Maar drop in ijs, dat moet je eigenlijk niet doen. Na de drop is de rest van het ijsje flauw, omdat het stukje drop zo veel smaak heeft.”
  Joël Broekaert: “Het ziet er niet uitnodigend uit, smaakt niet naar Engelse drop en het is geen waterijs."
   
 • 4. Zure matjes (Aldi)
  Luc Blok: "Ik ga m’n hele snoepdoos na, maar kan echt niet raden op welk snoep dit ijsje moet lijken. Zijn het zure matten? Ik vind het er totaal niet op lijken.”
  Joël Broekaert: “Dat suiker inderdaad, en dat je mond samentrekt van zuurheid. Dat mis ik hier, hij is veel te zoet. Ik vind ‘m niet lekker, hij smaakt chemisch en ik krijg er dorst van.”
   
 • 5. Max Dino Candy (Ola) Verliezer
  Luc Blok: “Jeetje, wie heeft dit verzonnen? Gummybeertjes in een ijsje, wáárom? Hij ziet er ook lelijk uit, en zit er wel fruit in?”
  Joël Broekaert: “Ik moet een beetje denken aan die plakhandjes die je vroeger tegen de muur gooide, en dat stop ik nu in m’n mond… Een ongelooflijke misser." 

IJs: de feiten

 • In alle ijsjes zit suiker. Of het nu een softijsje is of een waterijsje.  In waterijs en sorbetijs op basis van fruit (herkenbaar aan de stevige, niet glimmende structuur) het minst. Deze 2 soorten bevatten geen room of melk, geen vet en daarom relatief weinig calorieën. 
 • Geloof niet alle horrorverhalen dat sommige ijsjes net zoveel calorieën bevatten als een pakje boter. Een Magnum-ijsje bevat 250 calorieën en 14 gram vet. Dat is te vergelijken met een gevulde koek of twee handjes borrelnoten.
 • Roomijs bevat in verhouding wel vrij veel van het ongezonde verzadigde vet. Softijs zit qua calorieën en vet tussen waterijs en roomijs in. Maar de gezondste keuze blijft een waterijsje.
 • Geen risico lopen op een maag- darminfectie? Koop geen onverpakt ijs bij obscure ijstentjes, vooral in het buitenland. Het risico om ziek te worden is bij verpakt ijs stukken kleiner. 

Calorieënbom of niet? 
Tot slot een overzicht:

Calorieën
Raket40 kcal
Perenijsje50 kcal
Split65 kcal
Twister95 kcal
Solero99 kcal
Kauwgombalbeker110 kcal
Calippo100 kcal
Schepijs130 kcal
Softijs150 kcal
Cornetto classic233 kcal
Cornetto soft170 kcal
Magnum250 kcal
Schatkistje78 kcal
Magnum Gold280 kcal
  

 

Topnieuws