Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

06 maart 2014 08:30

Superfood? Superonzin!

Superfood? Superonzin!

Gojibessen van 15 euro per 100 gram, een tarwegrasshotje van 30 ml voor twee euro; dure hobby die superfoods. En nu blijkt het ook nog dikke onzin. Broccoli en boerenkool zijn net zo super voor je.

Er lijkt maar geen einde aan te komen: de superfood rage. Het is zelfs zo erg dat het  'Zuid-Amerikaanse supergraan' quinoa, door de populariteit in winkels nauwelijks meer te krijgen is. Of het is extreem duur: voor 500 gram betaal je nu zo'n 6 euro, dat is het dubbele van een jaar geleden.

Voor extreem gezonde voeding moet je dus aardig wat geld over hebben. Maar het kan ook goedkoper.

Voedingsblog Foodness stelt dat al die unieke, levensreddende voedingsstoffen in superfoods ook in producten zitten die voor een normale prijs in de supermarkt liggen.

"Als je gojibessen met een hamburger vergelijkt zijn de bessen natuurlijk gezonder, maar dat is appels met peren vergelijken. Als je superfoods vergelijkt met andere gezonde producten zoals groenten, noten en zaden, is het verschil minimaal. Het ene product is niet bijzonder veel gezonder dan het andere", zegt Claartje Schröder, oprichter van Foodness.nl.

40 keer zoveel vitamines
Verjongingscoach Jesse van der Velde ziet duidelijk wél de toegevoegde waarde van superfoods als spirulina en camubessen. "Soms kunnen er tot wel 40 keer zoveel vitamines in superfoods zitten dan in groente en fruit."

Hij baseert deze kennis op onderzoeken van producenten en boeren. Jesse merkte zelf direct een groot verschil toen hij superfoods ging eten. "Mijn weerstand ging erop vooruit."

De producten zijn volgens Jesse zo duur omdat ze vaak uit Zuid-Amerika of andere uithoeken van de wereld moeten komen. "Dit kan niet vers, dus moet het in poeders gekapseld worden, zodat de voedingswaarde behouden blijft. Daarom kost het meer."

Varieer!
Volgens Claartje zit een gezond eetpatroon vooral in variatie. "Het belangrijkste is dat je vaak afwisselt zodat je van allerlei verschillende producten de voedingsstoffen binnenkrijgt."

Benieuwd naar goedkopere alternatieven voor superfoods? Klik dan hier.

Topnieuws