Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

20 april 2017

Spreekrecht slachtoffers geeft vooral voldoening: 'Ik wilde dat de daders mij aankeken'

Spreekrecht slachtoffers geeft vooral voldoening: 'Ik wilde dat de daders mij aankeken'
Dorien Oudshoorn verloor 12 jaar geleden haar man bij een schietpartij.

Vandaag dient de zaak rond een 17-jarig meisje, dat vorig jaar in Kampen werd verkracht door een 33-jarige man. Ze wil haar verkrachter persoonlijk toespreken tijdens de zitting, iets wat bij steeds meer strafzaken gebeurt. Maar hoeveel invloed heeft dat op de uitspraak?

"Ik wil hem laten weten hoezeer hij mijn leven heeft verwoest", vertelde het meisje deze week aan De Telegraaf. Vandaag staat ze tegenover Samuel T., die haar vorig jaar meerdere keren verkrachtte en bijna vermoordde. Het OM eist 11 jaar cel tegen de man.

'Een soort wraak'

Sinds 2005 mogen slachtoffers of nabestaanden  in de rechtszaal persoonlijk vertellen over hun ervaringen. Dorien Oudshoorn was tien jaar geleden een van de eersten die van dit recht gebruik maakte. Haar man werd in 2005 vermoord tijdens een schietpartij in een Rotterdams café en ook zij wilde de daders in de ogen kijken.

"Het was een soort wraak. Ik wilde ze in de ogen kijken, ze moesten voelen wat ik op dat moment voelde", vertelt ze aan Editie NL. "Een van de drie keek naar beneden, ik heb toen de rechters toen gevraagd of zij hem konden dwingen mij aan te kijken."

Meerdere slachtoffers

Lange tijd bleef het spreekrecht beperkt tot een persoon, andere familieleden mochten dus niet aan het woord komen. Tot 2012, toen de wet werd verruimd en er meerdere familieleden een zegje mochten doen. Jack Keijzer heeft lang voor deze wet gevochten. Nadat zijn zoon Pascal in 2007 werd vermoord was hij de enige die in de rechtszaal mocht spreken, maar het verhaal van de rest van de familie is volgens hem minstens zo belangrijk.

Pascal Keijzer werd in 2007 vermoord. Foto: Jack Keijzer

"De verdachte moet  beseffen dat de kring van slachtoffers zich niet beperkt tot de overledene", zegt hij. Of de rechters zich laten beïnvloeden door de emotionele verklaringen, weet hij niet. "De rechters zullen dat niet toegeven, maar ook zij zijn mensen. Ik denk wel dat het gewicht in de weegschaal legt."

Strafeis

En juist dat laatste stuit veel advocaten tegen de borst. Zij zijn boos over het vorig jaar ingevoerde 'onbeperkte spreekrecht', dat bepaalt dat slachtoffers ook uitspraken mogen doen over de strafeis. Volgens hen zorgt dat ervoor dat er een ongezonde balans in de rechtszaal ontstaat. "Natuurlijk hebben die verklaringen invloed, je ziet de straf omhoog schieten na zo'n emotioneel verhaal", aldus strafpleiter Wim Anker, een fervent tegenstander van spreekrecht. "Er zijn geen concrete cijfers, maar er is veel meer emotie in de rechtszaal."

Saskia Belleman heeft als rechtbankverslaggever van De Telegraaf talloze zaken bijgewoond en twijfelt aan die claim. "Ik denk toch dat rechters uiteindelijk kijken naar de feiten: wat is er gebeurd, hoe moeten we die feiten kwalificeren? Ik geloof niet dat ze zeggen: oh, wat een zielig verhaal, we gooien er tien jaar bovenop". 

Valse hoop

Wel zorgt het onbeperkte spreekrecht volgens Belleman voor valse hoop bij slachtoffers en nabestaanden. "Je loopt de kans dat je de nabestaanden alleen maar meer pijnigt. Echt invloed heeft hun mening over de strafeis namelijk niet. Er wordt ook niet vaak gebruik van gemaakt, ik denk dat advocaten hun cliënten al vertellen dat de rechter er toch niet naar luistert."

Ook Dorien betwijfelt of haar twee verklaringen, in de zaak en het hoger beroep, een verschil hebben gemaakt. Maar dat is voor haar niet het belangrijkst. "Ik wist al dat het levenslang zou worden dus ik had het volste vertrouwen dat er een goede beslissing werd gemaakt. Ik wilde gewoon mijn verhaal doen, dat gaf me de meeste voldoening."


Bekijk hier het item:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Topnieuws