Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
03 juli 2018

Mogen alle kinderen energiedrankjes kopen?

10 augustus 2017

Schaap Jack mag slachthuis niet levend verlaten: 'Jack is ons schaap en kerngezond'

Benice Celik is ten einde raad: haar schaap Jack is buiten haar medeweten om naar het slachthuis gebracht en moet nu morgen worden geslacht. Toen Benice erachter kwam, was het al te laat. Wat ze ook doet, er is geen weg meer terug. "Van de NVWA mogen dieren het slachthuis niet levend verlaten."

Afgelopen november bracht Benice haar schaap Jack onder bij een vriend, en gisteren kreeg ze een telefoontje van een wildvreemde. Of ze even de slacht van Jack kon goedkeuren. Benice doet er nu alles aan om Jack weer uit het slachthuis te krijgen. 

Benice had sinds een paar jaar twee rammen die het heel goed met elkaar konden vinden, Jack was er één van. Maar vorig jaar ging het mis tussen de schapen. Daarom kwam het goed uit dat een bevriende hoefsmid aangaf dat hij wel een schaap kon gebruiken om zijn gras kort te houden. "We zijn echte dierenliefhebbers, en dit was voor allebei de schapen een goede oplossing."

Gebroken poot

"We spraken duidelijk met hem af dat hij Jack in principe voor altijd mocht houden, maar dat hij hem bijvoorbeeld niet door mocht verkopen. Als er wat mis was met Jack, als hij bijvoorbeeld iets zou breken of kneuzen, dan wilden we hem ook direct terug."

Benice keek dan ook vreemd op toen ze gisteren werd gebeld door een wildvreemde die zich de eigenaar van Jack noemde. "Hij zei dat hij Jack wilde slachten, maar daarvoor nog een formulier nodig had van ons, omdat wij formeel nog de eigenaar waren. Volgens hem had Jack een gebroken poot en moest hij daarom afgemaakt worden."

Doorverkocht voor vlees

"We hebben Jack bezocht in het slachthuis, en toen bleek dat hij helemaal geen gebroken poot had." Waarschijnlijk heeft de hoefsmid Jack aan iemand verkocht, die hem wilde slachten om zijn vlees vervolgens te verkopen. "Maar Jack is ons schaap, wij zijn aan hem gehecht, dit willen we niet laten gebeuren."

Nu doet ze er alles aan om de slacht van Jack te voorkomen. Of dat lukt, is nog de vraag. "We hebben contact gehad met de NVWA, maar van hen mogen dieren een slachthuis niet levend verlaten. Dat zou betekenen dat we Jack niet terugkrijgen."

Regels van NVWA

Het slachthuis zelf bevestigt dat. "Wat ons betreft mag Jack blijven leven", zegt mevrouw Dik, eigenaresse van het slachthuis. "Hij staat nu bij ons op stal en we zorgen goed voor hem, we geven hem eten en water. Maar wij gaan niet over zijn leven, de NVWA legt ons regels op en die moeten we naleven."

Volgens mevrouw Dik zijn de regels om de volksgezondheid te beschermen. "Er komen hier heel veel dieren bij elkaar, dus het zou met het oog op ziektebestrijding volgens de NVWA niet veilig zijn om de dieren ook weer naar buiten te laten lopen. Wij moeten doen wat de NVWA zegt."

De NVWA geeft aan geen tijd te hebben om te reageren op het verhaal.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws