Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
18 juli 2018

Ik eet liever een plofkip dan een dure kip die een beter leven heeft gehad.

11 augustus 2017

Schaap Jack gered van slacht: 'We hebben besloten een uitzondering te maken'

Het schaap Jack, dat door een bizar misverstand geslacht moest worden, is gered. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA) heeft aangegeven een uitzondering te maken voor dit schaap dat in het slachthuis terecht was gekomen zonder dat het baasje daar van af wist.

Eigenaresse Benice Celik was ten einde raad. Woensdag kreeg ze een telefoontje of ze de slacht van haar schaap, dat ze bij iemand anders had ondergebracht, kon goedkeuren. Buiten haar weet om was het schaap doorverkocht aan een slachthuis. Als een dier eenmaal daar terecht is gekomen, mag het van de NVWA het slachthuis niet levend verlaten.  

Per ongeluk

Vandaag heeft de NVWA anders besloten. "Het schaap is per ongeluk in de slachterij terecht gekomen en we hebben besloten dat hij, als uitzondering, niet geslacht hoeft te worden", zegt een woordvoerder van de NVWA.

Benice had Jack vorig jaar ondergebracht bij een bevriende hoefsmid om zijn gras kort te houden. "We spraken duidelijk met hem af dat hij Jack in principe voor altijd mocht houden, maar dat hij hem bijvoorbeeld niet door mocht verkopen", vertelde Benice gisteren aan RTL Nieuws

De eigenaresse schrok dan ook erg van het nieuws dat Jack waarschijnlijk niet meer onder de slacht uit zou komen. "Jack is ons schaap, wij zijn aan hem gehecht, dit willen we niet laten gebeuren", zei ze. 

Quarantaine

Nu kan Benice opgelucht ademhalen. "We zijn zo blij dat we dit voor elkaar hebben gekregen en dat de NVWA tot dit besluit is gekomen", zegt ze. "Binnenkort gaat hij terug naar ons. We zijn momenteel aan het verhuizen, maar straks hebben we weer genoeg ruimte voor hem." 

Voorlopig moet Jack in ieder geval eenentwintig dagen in quarantaine blijven. "Hij is nu nog in de slachterij, maar wordt goed verzorgd. We zijn in overleg met de eigenaresse over de vervolgstappen", aldus de NVWA. 

Topnieuws