We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

16 maart 2012

'Russen zitten achter cyberaanval op NU.nl'

'Russen zitten achter cyberaanval op NU.nl'

De schadelijke cyberaanval die woensdag is gedaan op NU.nl, komt zeer waarschijnlijk uit Rusland. Russische internetcriminelen zouden de aanval bewust hebben gedaan.

Op woensdagmiddag werd er op NU.nl enige tijd malware verspreid. NU.nl adviseerde bezoekers die de website woensdag tussen 11.30 uur en 12.30 uur bezochten, hun computer te controleren op virussen.

Schadelijke software

Omdat de inlog van NU.nl in verkeerde handen was geraakt, werd er schadelijke software verspreid. „In principe is er alleen een verhoogd risico voor gebruikers met verouderde versies van Internet Explorer, Flash Player en Adobe Reader”, schreef de site toen.

Nu is duidelijk geworden dat de aanval waarschijnlijk uit Rusland komt. Dat blijkt uit analyse van beveiligingsbedrijf Fox IT.

Honderdduizend computers

Het spoor dat is gevolgd door Fox IT leidt naar een Russische crimineel die in ondergrondse fora opereert onder de naam Piupiupo. Het virus dat via de nieuwssite werd verspreid heeft mogelijk honderdduizend computers geïnfecteerd. Volgens Fox-it was het de bedoeling van de hackers dat de kwaadaardige software onderdeel zou worden van een groter netwerk. Het virus werkte echter niet goed.

Software

Volgens NU.nl kunnen Windowsgebruikers voor het scannen op het virus gratis software van AVG gebruiken. Voor Mac-gebruikers wordt ClamXav aangeraden.

LEES OOK

VIDEO: Dakloze als wandelende wifi-zendmast

Draw Something: Nederland is verslaafd

Nieuw: via Twitter een biertje bestellen (video)

Anrgry Bird Space komt eraan

MEER EDITIE NIEUWS /components/actueel/editienl/nieuws/1001-03-2012article
Topnieuws