Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
03 juli 2018

Mogen alle kinderen energiedrankjes kopen?

13 november 2017

Rowin investeerde 73.000 euro in ruimtereis die er nooit kwam: 'Ik ga er niet om huilen'

Het leek hem zó mooi: een reis naar de ruimte. Hij legde er in 2012 zelfs 100.000 dollar voor neer. Nu kan Rowin Hellings (23) fluiten naar z'n centen. Ruimtetoerismebedrijf XCOR is failliet. "Dit is natuurlijk heel jammer", zegt Rowin.

Van Omroep Brabant, RTL Z tot het AD. Lokale én landelijke media besteedden vijf jaar geleden uitgebreid aandacht aan de bijzondere plannen van de - toen 18-jarige - Brabander. Bij de Mediamarkt rekende hij z'n ticket af bij de kassa: 73333,00 euro.

Een flink bedrag, dat hij natuurlijk niet zo maar even in de supermarkt overmaakte. Dat was 'voor de show', een toneelstukje, zegt Rowin nu. Het leverde wel een geinig plaatje op:


De toen 18-jarige Rowin kocht in 2012 zijn ruimtereis bij de Media Markt. Het retourtje werd verkocht vanwege het 12,5 jarig bestaan van de winkelketen. (FOTO: ANP)

'Ik ga er niet wakker van liggen'

Het geld ging wel echt naar Space Expedition Corporation (SXC), een Nederlandse bedrijf dat vanaf 2014 ruimtevluchten zou gaan uitvoeren vanaf Curaçao. Het project liep vertraging op. In 2014 werd SXC overgenomen door ​XCOR Aerospace.

XCOR heeft nu faillissement aangevraagd in Californië. Topman Michael Blum maakte het faillissement bekend in een brief aan klanten en investeerders.

Rowin kreeg een paar dagen geleden ook die brief. Je zou denken dat hij enorm baalt, maar dat valt eigenlijk best mee. "Ik ga er niet wakker van liggen", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Ik wist dat er een risico was. Het gaat om een opkomende markt, dan is niets zeker."

De eerste vlucht had twee jaar geleden plaats moeten vinden, dus de Brabander wist dat het niet helemaal ging zoals het moest.

Wel zorgde Rowin dat hij goed was voorbereid. Hij maakte een testvlucht in een simulator. En ging, op eigen kosten, naar de fabriek waar het ruimteschip gebouwd werd. In de Mojave-woestijn in Californië. "Toen heb ik ook een vlucht gemaakt in een stuntvliegtuig. Die vloog een tijdje recht omhoog, om alvast te ervaren hoe dat is."


Rowin bij een prototype van het ruimteschip, in 2013. (Foto: Facebook)

'Ik kan gaan huilen, maar dat helpt niet'

Maar, het Lynx-raketvliegtuig kwam maar niet af. "Het is natuurlijk heel jammer", zegt Rowin. "Ik kan er wel om gaan huilen, maar dat helpt niet. Ik laat mijn leven er niet door beïnvloeden."

Nu is hij ruim 73.000 euro armer, maar zijn droom om een keer de ruimte in te gaan, die blijft. Ook al moet hij dan weer zo'n enorm bedrag ophoesten. "Ik zou heel goed nadenken over de risico's, maar als er een bedrijf is die mij die kans biedt, dan stap ik er zo weer in."

"Ja waarom niet, dat is toch geweldig? Het is altijd al mijn droom geweest. Het is de enige grens waar je niet zomaar overheen kunt stappen." Hij vergelijkt het met de ontdekkingsreizen van vroeger. "Als je kijkt naar 200 jaar geleden, dan was je van Nederland naar Australië máánden onderweg. Dat deden mensen toen ook niet zomaar."

Meer op rtlnieuws.nl:
Rowin (19) traint voor droomvlucht naar de ruimte

Topnieuws