Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Nederland naar de stembus, volg de verkiezingen in ons liveblog
14 februari 2017, in:

Editie NL: De Klas Kiest

ROC Mondriaan in Den Haag krijgt rijdende stembus op schoolplein

ROC Mondriaan in Den Haag krijgt rijdende stembus op schoolplein
ROC Mondriaan Toerisme en Recreatie.

Leerlingen van het ROC Mondriaan in Den Haag kunnen op 15 maart stemmen in een officiële rijdende stembus. Dat heeft de Gemeente Den Haag samen met EditieNL geregeld. De bus komt op het schoolplein te staan op de locatie Toerisme & Recreatie, waar De Klas Kiest wordt uitgezonden.

Het is bijzonder dat de MBO-school een officiële stemlocatie wordt. Caesar Bast van de Nationale Jeugdraad: "Op dit moment zijn er in alle Nederlandse scholen (MBO’s, HBO’s en universiteiten) slechts 40 stemlokalen." In een coalitie probeert de Nationale Jeugdraad zoveel mogelijk jongeren te bewegen om te stemmen. Dat is ook gelukt op het Albeda College uit Rotterdam, die gisteren lieten weten dat er op de hoofdlocatie gestemd kan worden.

Hele lunch stemmen

Tijdens de hele lunchpauze kunnen de studenten hun stem uitbrengen in de mobiele stembus. De studenten van het ROC Mondriaan gaven eerder aan dat een stembus op hun school een goed idee zou zijn. "Zo motiveer je jongeren om te gaan stemmen", laat Stefan weten. En dat denkt Destiny ook: "Als de stembus er is, zullen meer studenten zich verdiepen in de verkiezingen."

Maar liefst 850.000 jongeren gaan dit jaar voor het eerst naar de stembus. Om daarbij te helpen stelt EditieNL in 'De Klas Kiest' elke week een andere lijsttrekker voor op het ROC Mondriaan.

De Klas Kiest

De Klas Kiest wordt elke maandag om 14:00 uur live uitgezonden op de Facebookpagina van Editie NL. Tijdens deze live-uitzending kunnen ook vragen gesteld worden door Facebookers. Op maandagavond zendt Editie NL om 18.15 uur bij RTL 4 een samenvatting uit.

Het programma maakt deel uit van de lessen Burgerschap op het ROC Mondriaan. De scholieren zijn 18, 19 en 20 jaar oud en studeren MBO Toerisme & Recreatie, niveau 4. De Klas Kiest is in samenwerking met Facebook tot stand gekomen.