Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Editie NL
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
18 juli 2018

Ik eet liever een plofkip dan een dure kip die een beter leven heeft gehad.

13 november 2017

Rechter moet Veenendaal dwingen vindplaats tijgermug openbaar te maken

Waar zijn in Veenendaal tijgermuggen gevonden? De gemeente houdt de lippen stijf op elkaar, maar het platform Stop Invasieve Exoten wil dat de vindplaatsen openbaar worden en is van plan dat via de rechter af te dwingen.

"We willen weten waar de muggen gevonden zijn, maar dat wil de overheid vanwege de privacy niet vertellen", zegt Wilfred Reinhold van het platform. De exacte vindplaatsen zijn volgens het platform relevant om er achter te komen hoe de muggen in Nederland zijn terechtgekomen.

Geïmporteerde autobanden

Volgens het platform zijn de tijgermuggen waarschijnlijk via een bandenbedrijf in de buurt van Veenendaal binnengekomen. "We gaan ervan uit dat dit via geïmporteerde banden is gebeurd."

De tijgermug werd vorig jaar op diverse plekken in Veenendaal gevonden. Het diertje komt van oorsprong niet voor in Nederland, maar kan ziektes als knokkelkoorts en zika overbrengen. 

Het platform spande eerder een rechtszaak aan waarin werd gevraagd om strengere controle door de overheid van geïmporteerde autobanden. Die zaak verloor de organisatie.

Bestrijding tijgermuggen: 'We bellen bij iedereen aan'

 

Afgelopen zomer maakten we een reportage in het Gelderse Aalten, waar de tijgermug ook werd aangetroffen.
Topnieuws