Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
10 mei 2018

Alle hens aan dek voor Waylon, vanavond op het songfestival. Maakt hij kans?

10%
Nou en of. Hij kan winnen!
38%
Hij wint niet, maar eindigt wel in de top 10
51%
Hij gaat niet bij de beste 10 eindigen
13 september 2017

Raar, ouderwets, lelijk: 1 op 5 Britse grootouders vindt naam kleinkind stom

Als ouders kies je met veel zorg de naam van je kind, die je trots openbaar maakt na de geboorte. Maar dan... gelach, 'wat?', stilte. Grootouders die denken dat je een grap maakt of hun afkeuring voor de naamkeuze simpelweg niet kunnen verbergen. Het gebeurt, en vaker dan je denkt.

Uit onderzoek van de Britse sites Mumsnet en Gransnet blijkt dat één op de vijf Britse grootouders de namen van hun kleinkinderen stom vindt. 2000 ouders en grootouders hebben een enquête ingevuld. In sommige gevallen escaleert de onvrede over een naam zo erg, dat de ouders en grootouders het contact verbreken. 

ZIE OOK: Meisjesnamen: zo populair was die van jou in 2016

Ruzie om naam

De belangrijkste resultaten uit het onderzoek: 

  • 38 procent van de ouders vindt dat de keuze van de naam hun keuze is en dat de grootouders daar niets mee te maken hebben. Opmerkelijk: slechts 31 procent van de grootouders die meededen aan het onderzoek is het daarmee eens. 
  • 15 procent van de ouders geeft aan dat een grootouder de naam van hun kind niet leuk vindt
  • 6 procent van de ouders en grootouders hebben ruzie over de babynaam, bij 4 procent daarvan is het conflict zelfs zodanig geëscaleerd dat het contact is verbroken

Soms doen grootouders wel alsof ze de naam mooi vinden, 11 procent van de kersverse ouders vermoedt dat hun (schoon)ouders daarover hebben gelogen. In 3 procent van de gevallen moesten grootouders lachen toen ze de naam voor het eerst hoorden en 10 procent van de grootouders reageerde met een enkel 'wat?'. 

ZIE OOK: Jongensnamen: zo populair was die van jou in 2016

Suggesties grootouders genegeerd

Welke namen zijn volgens de grootouders dan zo verwerpelijk? De top 8 lijkt een lijstje met doodnormale Engelse namen, maar toch vinden de opa's en oma's ze niets: Aurora, Charlotte, Elijah, Finn, Jack, Lindsay, Noah, Sally, Tabitha. 

Uit de enquête komt een hele waslijst aan redenen naar voren: de naam is te raar, te ouderwets, het was geen familienaam, het deed de grootouders denken aan iemand met dezelfde naam aan wie ze een hekel hebben, de naam is lelijk, onuitspreekbaar of te moeilijk om te spellen. Maar het opmerkelijkst is dat 20 procent irritatie voelt over het feit dat zij suggesties hebben gedaan, maar dat die door de ouders zijn genegeerd.

Vooral grootmoeders hebben een sterke mening over de naam van hun kleinkind. Sommige grootouders vermijden het gebruik van de naam of gebruiken een afkorting. 

Nederland

Hoe zit het in Nederland? Namenexpert Maarten van der Meer van vernoeming.nl denkt dat ouders er meestal niet van gediend zijn als grootouders zich gaan bemoeien met het kiezen van de naam, al verwacht hij dat vooral oma's zullen willen meedenken en suggesties zullen doen. "Soms proberen grootouders te pushen dat je je kind vernoemt, soms doen ouders dat ook, en soms niet."

"Smaken in verschillende generaties lopen uiteen. Namen komen in de mode, raken uit en komen weer terug. 15 jaar geleden was Jack bijvoorbeeld heel ouderwets, net als Jacob in Nederland. Nu zijn die namen juist weer hip. Door die golfbewegingen vindt de oudere generatie namen sneller ouderwets. Voor hun zijn die namen nog steeds oud." 

Hele Nederlandse namen zijn nu weer populair. "Ook zijn namen veel korter dan vroeger. Wat vroeger alleen maar roepnaam was, is nu de officiele naam. Vroeger had je bijvoorbeeld doopnamen, zoals Daniel, maar werd het Daan, als roepnaam. Of Abraham en dat werd Bram. Nu noemen ouders hun kind gewoon Daan of Bram."

OPROEP

Wij zijn benieuwd naar jullie ervaring. Bemoeiden jouw (schoon)ouders zich met het kiezen van de naam? Hoe reageerden ze toen ze de uiteindelijke naam hoorden? Stuur ons een mail naar [email protected] of reageer op Facebook. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Topnieuws