Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
13 juni 2018

De sigaret is veel schadelijker dan we dachten. Stop jij nu met roken?

15 september 2015

'Ouders, bescherm je kind online'

De politie waarschuwt voor het gevaar van groomers. De zedenrechercheurs zitten boven op de activiteiten van deze digitale kinderlokkers. Maar ze kunnen het niet alleen en roepen ouders op om te helpen hun kind online te beschermen.

Een groomer heeft vanuit de tbs-kliniek waarin hij behandeld werd contact weten te leggen met jonge vrouwen. Dat maakte Editie NL gisteren bekend. We spraken ook met Ashley, een eerder slachtoffer van deze man. Zij werd op haar 14de door hem benaderd. Uit cijfers blijkt dat ze lang niet het enige groomingslachtoffer is. 

  • Vier op de tien jongeren worden online op een seksueel getinte manier benaderd door een onbekende. 
  • 15 procent heeft ooit een verzoek gekregen een seksafspraak te maken met een onbekende. 
  • De grootste risicogroep zijn meisjes tussen de elf en 15 jaar, zij maken het meeste kans te worden benaderd door een groomer. 

Dat het een groot probleem is, beaamt ook Walter van Kleef van de Nationale Politie. Hij stelt dat preventie erg belangrijk is en daar ligt voor ouders een grote rol weggelegd. "Ouders zouden hun kind niet alleen moeten vragen hoe hun dag op school was, maar ook hoe hun dag op internet was", legt Van Kleef uit. Daarnaast doen ouders er verstandig aan om tienertaal te leren spreken. "Kinderen communiceren op hun eigen manier, zeker online. 'PIR' is bijvoorbeeld een afkorting voor 'parent in room' die door kinderen wordt gebruikt om aan te geven dat ze niet vrijuit kunnen praten."

Wat kunnen ouders doen?

Behalve het leren van tienertaal is er nog veel meer dat ouders kunnen doen. We vroegen Remco Pijpers van Mijn Kind Online om tips: 

  • Openheid is heel belangrijk en voorkomt problemen: bespreek (de gevaren van) het internet heel vroeg met je kinderen. 
  • Leer je kinderen gezond achterdochtig te zijn, zonder ze het idee te geven dat iedereen op het internet kwade bedoelingen heeft. Internetopvoeding maakt deel uit van de opvoeding. Ook van seksuele opvoeding. 
  • Zorg dat kinderen met jou als ouder blijven praten over wat ze op het internet meemaken. 
  • Controle werkt vaak averechts, een goede band met je kind is belangrijker. Je kind is je beste bron en informant over zijn of haar online gedrag. 

Meer op editienl.nl:

Topnieuws