Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
03 juli 2018

Mogen alle kinderen energiedrankjes kopen?

11 oktober 2017

Oude wagen van de zaak in trek door strenge bijtellingsregels

Het aantal oude, vervuilende, wagens dat zakelijk wordt geregistreerd neemt hard toe. Dat komt door de nieuwe bijtellingsregels, waardoor zuinige hybrides niet meer interessant zijn.

Dat bevestigt Bovag, de organisatie die de autobranche vertegenwoordigt, na berichtgeving van het AD. Het aantal auto's van 15 jaar of ouder dat zakelijk geregistreerd is, is sinds 2014 met bijna 50 procent gestegen.

Nieuw beleid

Drie jaar geleden reden er nog 19.254 oude zakelijke wagens rond, nu zijn dat er al 28.403. Daarnaast zijn er ook nog zzp'ers met een zakelijke auto, maar hoeveel dat er zijn is niet bekend bij Bovag. De auto's worden namelijk op naam van de persoon geregistreerd. 

De omslag naar minder zuinige auto's is het gevolg van veranderend kabinetsbeleid. Tot vorig jaar vielen auto's met weinig uitstoot nog in een lager bijtellingstarief. Inmiddels is dat voor vrijwel iedere auto 22 procent geworden, daarmee zijn de schone nieuwe auto's meteen een stuk minder aantrekkelijk.

Bijtelling

Zakelijk rijders moeten een deel van de cataloguswaarde van de zakelijke auto optellen bij hun brutoloon, dat is de bijtelling. Over dat bedrag moet je vervolgens dus belasting betalen. Voor vrijwel alle auto's, op volledig elektrische wagens na, is die bijtelling nu 22 procent.

En er is nóg een uitzondering: voor auto's die ouder zijn dan 15 jaar is de bijtelling 35 procent van de dagwaarde. De dagwaarde van een vijftien jaar oude auto is vaak maar een fractie van de nieuwwaarde. Daardoor betaal je als vaak in plaats van honderden euro's per maand aan de fiscus, maar een paar tientjes.

Door deze regels wordt het gebruik van oude auto's, die veel minder zuinig zijn dan de nieuwe, juist gestimuleerd.

Editie NL maakte deze reportage over het onderwerp.

Topnieuws