We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

07 juni 2012

'Oranjevlaggetjes zijn gevaarlijk'

'Oranjevlaggetjes zijn gevaarlijk'

De straten hangen er vol mee: oranjevlaggetjes. Maar veilig zijn de vlaggetjes niet. Het dringende advies van gemeenten en brandweer: hang het hoog.

In Nieuwegein raakte al een vrachtwagen verstrikt in de vlaggetjes. In Utrecht viel een lantaarnpaal om met allerlei vlaggetjes, vlak voor een fietser. Foto hiernaast.

De ongelukken liepen allebei goed af, maar het is wachten op de eerste slechte afloop, menen brandweer en politie.

Gevaar!

Een probleem bij de vlaggetjes is dat ze bij droog weer zijn opgehangen. Vervolgens is het gaan regenen, zijn de draden zwaarder geworden en zakken ze door en vallen vervolgens op auto's en fietsers.

Een gemeente als Utrecht houdt zich aan de stelregel dat versieringen minstens vijf meter boven het wegdek moeten hangen. Daar wordt streng gecontroleerd.

Controles...

De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding heeft een heel informatiepakket samengesteld voor inwoners en bedrijven hoe ze om moeten gaan met de versieringen. Daarin wordt geadviseerd om versieringen zeker 4,20 meter boven de grond te hangen.

De brandweerregio's in Nederland hebben al aangekondigd dat steekproefsgewijs controles worden uitgevoerd. Niet alleen om de hoogte te controleren, maar ook vanwege de brandveiligheid.

LEES OOK:

TIps om veilig EK-versieringen op te hangen

Wat wordt de EK-gadget 2012?

Charkov: we komen eraan!

MEER EDITIE NIEUWS /components/actueel/editienl/nieuws/1001-06-2012article
Topnieuws