Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

11 april 2013

Opgelet: vlinderexplosie op komst

Opgelet: vlinderexplosie op komst

Genieten voor natuurliefhebbers dit weekend: er staat ons een ware vlinderexplosie te wachten. Eindelijk goed nieuws, want onze vlinders hebben het zwaar.

Temperaturen rond de 20 graden én zon. Dat is niet alleen het weerbericht waar veel mensen op zitten te wachten; ook vlinders zijn er dolblij mee.

Vlinders spotten

Met het mooie weer in aantocht, zullen de vlinders zich dit weekend massaal laten zien. Ze zitten door de kou al weken te wachten in hun cocon, maar dit weekend gaan ze los, meldt Natuurbericht.nl

Dat wordt dus vlinders spotten. De Kleine vos en citroenvlinder zijn al veel gezien, maar dit weekend zullen ook de dagpauwoog en gehakkelde aurelia actief moeten worden.

Ook atalanta’s die hier de winter hebben doorgebracht zullen zich laten zien.

Zwaar weer

Vlinders hebben het al jaren moeilijk in ons land. Volgens Vlindernet.nl is de situatie van vlinders zelfs 'zorgwekkend'. Er zijn veel minder vlinders dan rond 1950 en de laatste twintig jaar is de achteruitgang alleen maar sneller gegaan.

Dat heeft alles te maken met het weer: niet bepaald vlindervriendelijk. Ook is de afgelopen jaren steeds meer leefgebied verdwenen.

In Nederland leven ongeveer 2000 soorten vlinders, zowel nacht- als dagvlinders.

LEES OOK:

Au: motvlinder in het oor

Natuurfotografie doe je zo

We zijn dol op natuurdocu's

Topnieuws