We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

14 november 2013

Op Google vind je alles, maar in de bieb nog meer

Op Google vind je alles, maar in de bieb nog meer

Ga jij nog wel eens naar de bibliotheek? Veel mensen vinden de bieb niet meer van deze tijd, omdat alle informatie ook online gevonden kan worden. Maar volgens de bibliotheken zelf is dat een groot misverstand. Tijd voor een test.

Vroeger gingen we nog allemaal naar de bieb om informatie op te zoeken voor bijvoorbeeld spreekbeurten, maar tegenwoordig biedt Google veel sneller antwoord op al je brandende vragen. Toch?

Betrouwbaarder
Volgens bibliotheekwetenschapper Frank Huysmans kun je lang niet alles wat in de bieb staat ook online vinden: "De bibliotheek heeft een erg grote collectie boeken die niet op internet staat in verband met copyright." Medische vragen kun je bijvoorbeeld beter via de bieb uitzoeken, zegt Huysmans. "Op het internet krijg je zoveel resultaten, dat je niet meer weet welke link je moet kiezen. De bibliotheek is overzichtelijker en betrouwbaarder. Bij het zoeken via Google krijg je ook veel commerciĆ«le resultaten."

Volgens Huysmans is het idee dat de bieb niet meer van deze tijd is ook onterecht. "Vooral mensen met een lagere opleiding hebben baat bij hulp van de bibliothecaris: hoe en waar ze bepaalde informatie kunnen vinden. De menselijke factor vinden ze erg belangrijk."

Test
Natuurlijk ziet de expert ook wel de voordelen van Google. "Voor snelle, oppervlakkige informatie kan internet handig zijn. Maar voor diepere vraagstukken is de bibliotheek toch het beste." 

Of dat klopt, test Editie NL vanavond in de uitzending: de directeur van de Bibliotheek Utrecht en de verslaggever krijgen drie moeilijke vragen voorgelegd. De verslaggever zoekt het online uit en de directeur in de bieb. Om 18:15 uur zie je in Editie NL wie als eerste de juiste antwoorden gevonden heeft.

 

Topnieuws