Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
03 juli 2018

Mogen alle kinderen energiedrankjes kopen?

13 november 2017

Ook Rotterdam neemt afscheid van Zwarte Piet

Ook in Rotterdam moet Sinterklaas het in de toekomst stellen zonder klassieke pieten. De verandering neemt een paar jaar in beslag: dit jaar zal de helft van de pietenploeg bestaan uit roetveegpieten.

Volgend jaar gaat dat omhoog naar 75 procent, en in 2019 zal het gaan om 'minimaal 90 procent'. Over de verandering is de afgelopen maanden overleg geweest tussen het Sint Nicolaas Intocht Comité in Rotterdam en het Platform Rutu, dat verschillende Afro-gemeenschappen in Rotterdam vertegenwoordigt.

Kroeshaar verdwijnt

Voor een deel is de nieuwe afspraak een bevestiging van hoe het er al een tijd aan toe ging in Rotterdam: pieten met rode lippen en gouden oorringen waren er al even niet meer te zien. Nu wordt ook het woord 'zwart' zo veel mogelijk uitgebannen.

En het kroeshaar verdwijnt: het worden allerlei verschillende pruiken – of helemaal geen pruik. De vegen op zijn gezicht heeft roetveegpiet opgelopen doordat hij door de schoorsteen is gekropen.

Respectvol debat

Het voortbestaan van Zwarte Piet werd vandaag door de PVV in de Tweede Kamer aan de orde gesteld. "Tradities moeten met hun tijd meegaan", zei minister Ingrid van Engelshoven (D66, Cultuur), "anders verliezen ze hun bestaansrecht." 

De minister zei dat we de ogen niet kunnen sluiten voor groepen die Zwarte Piet als problematisch ervaren. Ze hoopt dat het maatschappelijk debat 'respectvol' wordt gevoerd.

Zwarte Piet: hoe zijn uiterlijk door de jaren heen verandert

Meer op rtlnieuws.nl:
Amsterdam krijgt volledig nieuwe Piet

Topnieuws