Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
03 juli 2018

Mogen alle kinderen energiedrankjes kopen?

16 april 2018

Ooievaar vliegt ruim 14.000 kilometer om te paren met gehandicapt wijfje

Ooievaar vliegt ruim 14.000 kilometer om te paren met gehandicapt wijfje
Stjepan Vokic, met het ooievaarswijfje Melana dat hij in 1993 redde

Ooievaars met een LAT-relatie, het kan in Kroatië. Ooievaar Klepetan vliegt elk jaar 14.500 kilometer van Zuid-Afrika naar Kroatië om bij zijn gehandicapte partner Malena te zijn. Het wijfje kan de overtocht al sinds 1993 niet meer maken door een gewonde vleugel.

Echte liefde bestaat ook bij ooievaars. Dat blijkt wel uit het liefdesverhaal van het ooievaarsmannetje Klepetan en zijn partner Malena. Al jaren vliegt Klepetan duizenden kilometers vanuit zijn warme overwinterplek naar huis in Kroatië.

Daar wacht namelijk de liefde van zijn leven, Melana (kroatisch voor 'kleintje') om te paren. Het stel heeft inmiddels al 62 kleine ooievaars voortgebracht.  

Jagers

Malena werd in 1993 door Stjepan Vokic geadopteerd, nadat hij haar in een vijver gevonden. Melana was gewond aan haar vleugel nadat ze door jagers beschoten was.

De ooievaar kan hierdoor niet meer vliegen en brengt sindsdien haar winters door in 'geïmproviseerd Afrika', op een nest in een gebouwtje met verwarming. In de lente maakt Vokic voor de ooievaars een gigantisch nest op het dak van het gebouw. 

tekst gaat verder onder de afbeelding

Vrouwtjesooievaar Malena loopt beneden rond terwijl het mannetje Klepetan toekijkt vanaf zijn nest

Leren vliegen

Vader Klepetan leert zijn kleine ooievaars vliegen zodat ze in augustus met hem mee kunnen vliegen naar Afrika. Nadat de ooievaars zijn uitgevlogen blijft Malena bij Vokic. Hij stopt haar in bad en smeert haar poten in met crème zodat ze niet uitdrogen.

"Ik neem haar zelfs mee uit vissen, ik kan haar immers niet meenemen naar Afrika. We kijken zelfs samen televisie", vertelt Vokic in een interview met persbureau AFP.    

Zuid-Afrika

Klepetan draagt een ring met een GPS-signaal. Hierop was uit te lezen dat het Zuid-Afrikaanse Kaapstad zijn laatste bestemming om te overwinteren, zo'n 14.500 kilometer van Malena. De reis kost hem ongeveer een maand. 

Stjepan Vokic, een gepensioneerde basisschoolconciërge, aait Malena die hij in 1993 adopteerde

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws