We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

01 september 2016

Online shoppen: nu nog een stukje aantrekkelijker geworden

De Duitse versie van de webwinkel Amazon is sinds gisteren vertaald naar het Nederlands. Dus we kunnen nu nog gemakkelijker webshoppen bij Amazon.de. Wat zijn de voor- en nadelen van het online shoppen in het buitenland?

Iets kopen via een webwinkel is de normaalste zaak van de wereld geworden. Even snel iets via Bol.com of Coolblue bestellen en het staat binnen de kortste keren voor je deur. Ook bij een buitenlandse site iets bestellen wordt gemakkelijker, maar is voor veel Nederlanders wel een stap. Het is dus de vraag of we massaal via Amazon.de gaan bestellen.

Geld, geld, geld

"Bij veel buitenlandse site kun je alleen met een creditcard betalen, wat Nederlands toch wat eng vinden, zeg Merijn Doggen van techsite Bright. "Jongeren hebben er minder moeite mee, maar 45-plussers gaan liever voor bekende Nederlandse merken."

Het grootste voordeel van buitenlandse webshops zijn toch wel de prijzen. "Meestal ben je over de grens goedkoper uit", zegt Doggen. "En meer concurrentie voor de Nederlandse webwinkels kan handig zijn. Dan worden de prijzen hier ook lager."

Zo ziet de naar Nederlands vertaalde Amazon.de er nu uit

Wees niet bang

Liesbeth Rasker van de website Amayzine shopt geregeld online in het buitenland en kan het iedereen aanraden. "De grens overgaan om online te winkelen kan goedkoper zijn. Ik gebruik de sites ook veel om prijzen te vergelijken om zo de laagste prijs te vinden. Vooral apparaten kopen is makkelijk omdat je bijvoorbeeld bij een macbook of waterkoker al weet wat de prijs is. Als online de prijs enorm goedkoper of juist duurder is, weet je dat je opgelicht wordt."

Een gevaar van online winkelen, is opgelicht worden, maar volgens Rasker hoef je je hier geen zorgen over te maken. "Bedrijven zoals Amazon, Asos of Net-A-Porter zijn zo groot dat je ervan uit kan gaan dat je niet opgelicht wordt", zegt Rasker. "Als je twijfelt, Google gewoon. Je kan gemakkelijk je huiswerk doen en zoeken of er klachten te vinden zijn. Wees niet huiverig voor andere landen."

Je rechten

Voor wie de gok wil wagen, kan zich binnen Europa veilig voelen met bestellen. "Binnen de EU kan je rekenen op dezelfde bescherming als in Nederland", vertelt Sandra de Jong van de Consumentenbond. "Daarbuiten niet en daardoor is het lastig te bepalen wat je rechten zijn als je in de problemen komt. Verder moet je in het buitenland rekening houden met bijkomende kosten zoals invoerrechten, douanerechten, inklaringskosten, accijns en verbruiksbelasting."

De prijzen van artikelen kunnen tussen webshop (binnen- én buitenland) nogal verschillen. We hebben een paar voorbeelden op een rijtje gezet.

Bosch grasmaaier (ARM 34)

Bol.com: 139,00 euro

Amazon.de: 128,95 euro

Philips koffiezetapparaat (HD7546/20)

Bol.com: 70,19 euro

Amazon.de: 49,00 euro

Xbox One (500GB)

Coolblue: 249,00 euro

Amazon.de: 228,98

LG televisie (55LF580V)

Amazon.de: 799,99 euro

Bol.com: 629,00 euro

Samsung Galaxy Tab A

Amazon.de: 245,89 euro

Bol.com: 219,00 euro

Acer Chromebook (14 CB3-431-C5K7)

Amazon.de: 399,00 euro

Coolblue: 369,00 euro

Bekijk hier het item terug:

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws