Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Editie NL
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
10 mei 2018 23:48

Alle hens aan dek voor Waylon, vanavond op het songfestival. Maakt hij kans?

10%
Nou en of. Hij kan winnen!
38%
Hij wint niet, maar eindigt wel in de top 10
51%
Hij gaat niet bij de beste 10 eindigen
02 september 2016 12:31

Nooit meer pijnlijke verdoving bij tandarts door nieuwe neusspray

Niemand vindt het leuk om naar de tandarts te gaan, en als je bang bent voor naalden is het al helemaal een martelgang. Maar er is hoop: wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om je mond te verdoven, met een simpele neusspray.

Iedereen moet er wel eens aan geloven: die nare prik als de tandarts je verdooft. Vaak vinden mensen het nog vervelender dan de behandeling zelf. Maar misschien komt daar binnenkort een einde aan, en hoef je alleen maar even een neusspray in te spuiten. 

Simpel, maar briljant

"Er bestaat niks vergelijkbaars", zegt hoofdonderzoeker Elliot Hersh over de behandeling waar hij jaren aan gewerkt heeft. Zijn uitvinding is even simpel als briljant: de spray komt via je neus in je mond, en daar werkt de lokale verdoving. En dan kan de tandarts gerust zijn gang gaan. "Dit is natuurlijk geweldig voor mensen met angst voor naalden", zegt Hersh.

Het idee ontstond toen een collega van hem, Mark Kollar, behandeld werd voor een aandoening aan zijn neus. Kollar merkte dat hij minder gevoel kreeg in zijn tanden nadat hij neusspray inspoot, en zoals wetenschappers dat doen ging hij gelijk op onderzoek uit. Hij deed tests en ontdekte dat zijn tanden echt gevoelloos werden van de spray. Niet lang daarna stelde hij een team samen om dit middel te onderzoeken. 

Minder stress  

De spray is inmiddels getest op 150 mensen, en wat bleek: 88 procent kon hiermee een gaatje laten boren zonder pijn. En dat is net zoveel als bij een 'normale' verdoving. Dus dat is goed nieuws, en ook lijken er weinig bijwerkingen te zijn.

Toch is nog wel extra onderzoek nodig voor het echt op markt kan komen, maar daarna hoeft het volgens de onderzoekers niet lang meer te duren. Hoofdonderzoeker Hersh denkt in ieder geval dat veel mensen ermee geholpen zouden zijn. "Het zou het tandartsbezoek een stuk minder stressvol maken voor zowel volwassen als kinderen als we die injecties kunnen vervangen door een simpele spray." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws