Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
03 juli 2018

Mogen alle kinderen energiedrankjes kopen?

12 oktober 2017

Nikki (26) zal nooit afstand doen van haar knuffelbeer: 'Hij is al zo lang bij me'

Wie zegt dat alleen kinderen met knuffels slapen? Een derde van de volwassenen duikt nog lekker onder de wol met hun favoriete knuffelbeer, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Ook Nikki (26) slaapt nog met haar Bunny.

"Ik kan me niet voorstellen dat ik Bunny ooit weg doe", zegt Nikki Vosters over de knuffel die ze al vanaf haar geboorte heeft. "Hij was ooit blauw, maar is lang geleden al kapot gegaan. Mama heeft hem toen gemaakt, door hem een rood jasje te geven." 

Vriend betrapt met haar knuffel

Hij slaapt meestal bij Nikki en haar vriend in bed. "Maar soms heb ik genoeg aan mijn vriend, dan heb ik Bunny even niet nodig", zegt ze. Maar de knuffel voor altijd uit haar bed verbannen, zal ze nooit doen. "Het is toch een emotionele band die je er mee hebt, hij is al zo lang bij me."

Nikki's vriend vindt het niet gek. "En jaloers is hij gelukkig ook niet. Ik heb hem zelfs ooit met de knuffel betrapt. Toen ik later naar bed ging, lag hij met mijn knuffel te slapen. Inmiddels delen we Bunny dus maar een beetje."

Gevoel van veiligheid

"Het is niet raar als je als volwassene nog steeds met een knuffel slaapt", zegt Klinisch Psycholoog Ariane Faas. "Als jij je er prettig bij voelt, moet je het vooral doen. Maar als je er mee in de problemen komt, met je partner bijvoorbeeld, dan kun je hier wel even over twijfelen."

Er zijn verschillende redenen waarom veel volwassenen nog met knuffels slapen. "Een knuffel biedt in veel gevallen een gevoel van veiligheid. Dat geldt voor kinderen, maar ook voor veel volwassenen", vertelt Faas. "Vooral mensen die alleen zijn vinden het prettig, om gewoon iets vast te kunnen houden. Maar naast die twee redenen, kan het ook simpelweg te maken hebben met een gewoonte, die je niet los kunt laten."

Facebook

Bijna de helft van de volgers van Editie NL slaapt wel eens of altijd met een knuffel, laten ze weten in een poll op Facebook. 

Moet je je knuffel wel of niet wassen?

Volgens microbioloog Rijkelt Beumer zijn knuffels over het algemeen niet heel vies, en zul je er ook niet ziek van worden. "Naar mijn idee geldt: hoe droger, hoe beter. Met je knuffel gebeurt niet zoveel. Er kruipen elke nacht wellicht wat beestjes in, maar omdat een knuffel droog is gaan deze diertjes vanzelf dood. Als je een knuffel wast, loop je het risico dat er vocht in blijft zitten, dan kunnen de beestjes zich namelijk ontwikkelen. Niet wassen is dus naar mijn idee beter dan wel wassen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws