Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

08 juni 2015

Nieuwe fitnessrage: Aan de bak in een elektropak

Het is hip and happening in de gym: elektrosporten. Wie sport in een pak met elektroden zou zijn work-out verkorten van drie uur tot maar liefst 20 minuten. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Maar is dat ook zo?

Als je de reclamefilmpjes moet geloven, ben je gek als je je niet meteen in zo’n pak hijst en jezelf onder stroom zet. Door de elektrische schokjes worden je spieren aan het werk gezet en komt je lichaam in shape. Overdag zie je op de tv al jaren reclames voorbijkomen waarbij strakke, blije jonge mensen nog strakker en blijer worden door zo'n apparaat om hun buik.

ZIE OOK: Sportclub heeft vaker last van veeleisende ouders

Maar een elektropak heeft wat meer om het lijf. Dat zit niet alleen om je buik, maar om een groot deel van je lichaam. En je kunt er ook niet op de bank mee blijven zitten terwijl je sixpack wordt klaargestoomd voor de zomer. Het vergt wel degelijk inspanning. Maar dan gaat het ook pijlsnel, belooft fitnessgoeroe Marcus Barendse.

Zijn Bodytec Lounge biedt de nieuwe manier van sporten aan. "Je traint acht spiergroepen tegelijk", vertelt hij over de methode. "Normaal kun je er hooguit twee doen. Daarom zeggen we dat je een work-out van 3 uur krijgt in maar 20 minuten." Volgens Barendse zie je de eerste resultaten al na twee maanden.

Luie mensen
Maar wetenschappers en artsen reageren minder enthousiast. Zij denken dat alleen aartsluie mensen die helemaal niet bewegen baat kunnen hebben bij de 'schoktherapie' van het elektropak. "We weten dat de spieren wel geactiveerd worden", zegt bewegingswetenschapper Thomas Janssen. Maar het voegt volgens hem allemaal weinig toe. "Een goede work-out is beter."

ZIE OOK: Fitnessgoeroe omgekomen tijdens opname instructievideo

"Het werkt alleen als je normaal niets doet, maar als je al sportief bezig bent, heeft het weinig effect", reageert ook sportarts Edwin Goedhart. "Als je niets doet, dan ga je er wel beter van worden. Ben je al op een bepaald niveau, dan is het maar de vraag of het iets toevoegt", zegt Guido Vroemen, ook een sportarts.

Hij raadt de gemiddelde Nederlander aan om gewoon lekker te gaan sporten. Dat heeft bovendien allemaal andere voordelen. "Dan krik je ook je bloedsomloop op", aldus Vroemen.

 

Topnieuws