We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

20 maart 2017

Nieuw wereldbeeld voor kinderen: VS veel kleiner, Afrika veel groter

Kinderen in de Amerikaanse stad Boston hebben sinds vorige week een totaal ander wereldbeeld. Ze leren nu topografie met een eerlijkere wereldkaart die wél in verhouding is.

Op deze zogeheten Peters-wereldkaart zijn Europa en de Verenigde Staten kleiner en Zuid-Amerika en Afrika groter en langer (zie kaart hierboven). Het lijkt net of de kaart is uitgerekt. Een heel ander gezicht dan wij gewend zijn.

ZIE OOK: Test je kaartkennis: wat weet jij van de wereld?

 

 

Want op de kaart die wij normaal vinden, de Winkler-projectie, klopt de grootte van de gebieden niet. Groenland is bijvoorbeeld veel te groot en Afrika is te klein. Kijk maar eens naar de 'gewone' kaart hieronder. Zuid-Amerika ziet er ongeveer even groot uit als Europa, maar is in werkelijkheid ongeveer twee keer zo groot. 

Ander perspectief

De Peters-wereldkaart (ook in de Bosatlas te vinden) is overigens alles behalve nieuw. De Germaanse historicus Arno Peters publiceerde zijn alternatieve kaart in 1974. Zijn ontwerp komt overeen met de kaart van de negentiende-eeuwse Schotse kaartmaker James Gall. Vandaar dat de kaart ook wel de Gall-Peters-projectie wordt genoemd.

Het aanpassen van de kaart op scholen in Boston is de eerste stap in een poging het lespakket eerlijker te maken. Het streven is de wereld niet meer alleen vanuit het perspectief van het machtigere Noord-Amerika en Europa te bekijken.   

Hoe klein is Nederland?

Wat zou er van Nederland overblijven als de wereldkaart in verhouding was? Op de website thetruesize.com kun je dat bekijken. 'Pak' Nederland op en sleep ons landje naar de evenaar. Tip: doe dat ook eens met Rusland, de Verenigde Staten en China. Ook leuk: sleep de Democratische Republiek Congo of India eens naar Europa. 

Overigens is geen enkele wereldkaart helemaal perfect. Dat komt doordat het onmogelijk is een hele wereldbol op een platte kaart te tekenen. Dus als de afstanden kloppen, kloppen de richtingen niet. Als de richtingen kloppen, zijn de vormen van de landen weer fout. Het probleem met de Peters-projectie is dat de landen wat vervormd zijn. Dat geeft een wat vreemd beeld.

'School mag zelf bepalen'

In Nederland zijn er geen regels over welke wereldkaart gebruikt moet worden. Scholen en leraren mogen zelf bepalen hoe ze lesgeven, zegt een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond (AOB). We hebben hier geen staatsonderwijs en zijn veel vrijer dan voorbeeld de Verenigde Staten of Frankrijk. Het kan wel zijn dat het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) met een aanbeveling komt om een bepaalde kaart als standaard te gebruiken. Dan zou dat kunnen veranderen, zegt de woordvoerder van de AOB. 

Bekijk het item:

 

Topnieuws