We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
Vandaag

Sommige ministeries krijgen een nieuwe naam en dat kost veel geld. Goed besteed?

15 januari 2015

Neusspray-junkie? Je bent niet de enige

Actrice Kaley Cuoco van The Big Bang Theory heeft opgebiecht dat ze jaren verslaafd was aan neusspray. Maar zij is niet de enige: in Nederland is neussprayverslaving 'een verborgen probleem', zeggen experts.

Tijdens een interview in de talkshow van Ellen DeGeneres vertelde Kaley Cuoco over haar neussprayverslaving. Inmiddels is ze van de verslaving af, maar ze moest wel een operatie ondergaan om haar neusholtes te laten herstellen. 

Ook in ons land is het een verborgen verslaving, zegt KNO-arts Markus Oei. "Tienduizenden, zo niet honderdduizenden Nederlanders sprayen elke dag hun neus vol."

ZIE OOK: 'Afkicken van neusspray lukt me niet'

"Otrivin, of beter gezegd de werkzame stof xylometazoline, werkt als een trein", zegt de arts. "Je neus gaat openstaan, maar na een week of twee gaat het neusslijmvlies het middel tegenwerken. Het slijmvlies gaat dikker worden. En dus heb je het middel steeds weer nodig om te kunnen ademen en kom je in een vicieuze cirkel."

En daar ligt het gevaar. "Op de langere termijn kan neusspray ernstige schade veroorzaken. Het slijmvlies kan onherstelbaar kapotgaan."

Voor mensen die elke dag neusspray nodig hebben, heeft de KNO-arts één advies: stoppen! Maar dat is in het geval van een verslaving makkelijker gezegd dan gedaan. "Ik vertel mijn patiënten altijd dat ze twee opties hebben: je kunt er ineens mee stoppen, of het langzaam afbouwen. Maar het wordt sowieso een vervelende periode."

ZIE OOK: 'Adembenemend wonder' in de lucht van Utrecht

Bekijk hier het item terug:

Topnieuws