Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
13 juni 2018

De sigaret is veel schadelijker dan we dachten. Stop jij nu met roken?

19 mei 2017

Mrwan (12) leerde Nederlands met de Donald Duck: 'Je krijgt er plezier van'

De 12-jarige Mrwan is nog maar 3,5 jaar in Nederland en haalde de hoogst mogelijke Cito-score. Die 550 punten heeft hij onder meer te danken aan de Donald Duck. Waarom is dat vrolijke weekblad zo'n goede hulp bij het leren van Nederlands?

Mrwan verslond de Donald Duck, zegt Bep van Vliet, die hem bijles gaf. "Ik kwam twee keer per week langs met ingebonden jaargangen, die gingen er altijd rap doorheen. Hij vond het van het begin af aan leuk."

Grappig spreekwoord

"Bep legde me altijd de woorden uit die ik niet begreep", zegt Mrwan. "De Donald Duck speelde een grote rol, want ik kon eerst helemaal geen Nederlands." Naast het stripblad gebruikte hij ook vaak een woordenboek als hij Nederlands aan het leren was. 

Hij denkt wel dat je meer opsteekt van de Donald Duck dan van een officieel taalboek. "Je krijgt er plezier van, vaak gebruiken ze een grappig spreekwoord ofzo." Hij zou het blad dan ook zeker aan andere kinderen aanraden die naar Nederland komen. "En kijk daarna naar tv-programma's, Klokhuis en het Jeugdjournaal enzo."

Spelenderwijs

De Donald Duck heeft een groot voordeel, zegt Rutger Kiezebrink, taalkundige bij Onze Taal. "Je ziet wat er gebeurt. De teksten in de ballonnetjes vertellen het verhaal verder."

Dat is overigens niet de enige reden dat het stripblad helpt bij het leren van de taal. Kiezebrink: "Het is ook spelenderwijs leren. Er zit bijna nooit een taalfout in en ze zijn creatief met taal. Daardoor blijft het een leuk blad om te lezen."

Heel leuk

"Het is heel interactief", beaamt hoogleraar Nederlands als tweede taal Folkert Kuiken. "Je hebt beeld en tekst en dat kun je met elkaar combineren. De schrijvers van de Donald Duck proberen ook goed aan te sluiten bij het hedendaagse taalgebruik."

Of het dé manier is om Nederlands te leren, dat durft Bep niet te zeggen. "Het is in ieder geval wel een heel leuke manier!"


Bekijk hier het item:

 

 

Topnieuws