Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
18 juli 2018

Ik eet liever een plofkip dan een dure kip die een beter leven heeft gehad.

10 juli 2017

Minder snoepen? Ga voor hersluitbare zakjes

Kun jij je niet bedwingen en moet een zak chips of drop altijd tot aan de bodem leeg? Onderzoekers van de Universteit Gent hebben mogelijk een remedie. Als je uit een hersluitbare zak snoep eet, dan is de behoefte om de hele zak leeg te snoepen een stuk minder.

Hersluitbare verpakkingen worden nu vooral gebruikt om producten langer vers te houden, maar volgens de onderzoekers Universiteit Gent ga je er ook minder door snoepen.  Voor het onderzoek werden studenten uitgenodigd voor een filmvoorstelling.

 "Zij kregen allemaal snoep en een flesje water," vertelt professor Anneleen van Kerckhove aan het Nieuwsblad. "Wat ze niet wisten, was dat de ene helft van de snoepzakjes een hersluitbare verpakking had en de andere helft niet."

Meer snoepen 

Na afloop van de film werden alle snoepzakjes weer ingezameld en hebben we de ­resterende hoeveelheid snoep gewogen. "Het resultaat was overduidelijk: in de hersluitbare verpakkingen zat nog veel meer snoep dan in de niet hersluit­bare."

De onderzoekers herhaalden het experiment ook in een huiselijke omgeving en ook hier snoepten de studenten met een hersluitbare zak aanzienlijk minder. "Zo’n hersluitbare verpakking openen, is een psychologische drempel die ons telkens weer doet nadenken, al is het maar voor even," zegt Van Kerckhove.

Gedachteloos eten

Volgens Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum is bewust eten een goede manier om minder te snoepen: "Als je gedachteloos uit een geopende zak chips eet dan blijf je vaak dooreten tot deze leeg is. Blijkbaar geeft het brein aan: die verpakking moet leeg." 

Hersluitbare verpakkingen zijn daarom volgens het Voedingscentrum een interessante manier om je snoepgedrag te verminderen. Maar ook tijdens maaltijden is het verstandig om bewust te eten. "Eet aan tafel en niet voor de tv. Registreer wat je eet en kauw bewust," zegt Van der Ploeg. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws