Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

22 november 2016

'Mijn ex is een z*k!': clausule moet online gescheld tussen exen voorkomen

Even een steek onder water op Facebook, of een scheldkanonnade op Twitter: na een scheiding gooien we soms flink met modder op social media. Het lucht misschien op, maar slim is het niet.

Hij was even subtiel als duidelijk, de uithaal van Sylvie Meis naar haar ex Rafael en voormalig beste vriendin Sabia. De oorspronkelijke foto waarop ze met de twee stond, uit 2012, was nog een keer gemaakt, met andere vrienden én de hashtag #realfriends, ofwel: échte vrienden. Een titel die Rafael en Sabia duidelijk niet verdienden na de veelbesproken scheiding van het koppel. 


Sylvie is niet de enige die de vuile was buiten hangt. Zo schold acteur Charlie Sheen zijn ex Denise Richards uit voor 'verlopen varken' op Twitter en bood een rancuneuze man in Zwolle zijn ex aan op een sekssite. De bladen smullen ervan en veel mensen gniffelen erom, maar je hoeft niet beroemd of gek te zijn om je ex zwart te maken op social media; ook in Nederland uiten mensen steeds vaker hun frustratie over hun ex.

Subtiel

De link met scheldpartijen en stalking online is snel gelegd, maar vaak gebeurt het zwartmaken veel subtieler, vertelt relatiecoach Nancy Steutel. "Ik ken een vrouw die op Facebook deelde dat het huis waar ze met haar ex woonde, te koop staat. Vervolgens zette haar ex er iets lulligs onder. Of een klein zeurbericht over je ex, terwijl de kinderen mee kunnen kijken." Steutel ging zelf als kind gebukt onder de vechtscheiding van haar ouders en schreef er het boek Voorkom een Vechtscheiding over. 

Vooral oudere kinderen zijn hiervan de dupe, waarschuwt Steutel, omdat zij alles meelezen en flink in de war kunnen raken door de nare berichten. "Jij kunt denken: ik ben boos, ik gooi gewoon wat op Facebook. Maar ondertussen ziet niet alleen je ex dat, maar ook ouders van school, familieleden. Het wordt dan een hij-tegen-zij-gevecht, niet alleen maar tussen twee mensen maar tussen veel meer mensen." 

Clausule

Daarnaast kunnen haatberichten naar je ex ook gevolgen hebben voor je carrière. "Bij een sollicitatie zullen werkgevers je altijd even googelen en het is heel vervelend als ze dat soort verhalen vinden. Je online reputatie is heel waardevol", vertelt Lucienne van der Geld. directeur van Netwerk Notarissen

Om totale escalatie van dit soort vechtscheidingen te voorkomen, stelt zij sinds twee jaar een zogenaamde social media-clausule op. Voor een klein beetje extra kunnen koppels bij het afsluiten van een samenlevings- of trouwcontract een extra contractje opstellen, waarin ze beloven geen dingen over elkaar op social media te delen als het uitgaat. "Zo'n afspraak kun je ook samen maken, maar het heeft pas echt effect wanneer er een geldboete tegenover staat", vertelt Van der Geld. Die boetes lopen uiteen van 100 euro per dag, tot wel 500 euro voor elke dag dat een haatbericht online staat.

Taboe

De clausule lijkt de ideale manier om moddergooien na een scheiding tegen te gaan, maar toch loopt nog niet iedereen warm voor het social media-verbod. Van der Geld begrijpt wel waarom. "Er ligt een beetje een taboe op", vertelt ze. "Je denkt er bij het trouwen al liever niet aan dat je ooit gaat scheiden, maar om ook nog zo'n contract op te stellen? De meeste mensen zullen denken: ik zou nooit zulke dingen schrijven, maar de praktijk wijst iets anders uit."

Bekijk hier het nieuwsitem:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws