We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

05 november 2012

Met katten gooien voor de kunst: kan dat?

Met katten gooien voor de kunst: kan dat?

Grote ophef om een filmpje waarin katten de lucht in worden gegooid voor een filmproject. Volgens de maker is het kunst, maar veel mensen zijn woedend.

De haatmails vliegen hem om de oren. En ook is hij fysiek aangevallen in een park. De beelden van de Belgische kunstenaar Jan Fabre waarbij katten in de lucht worden gegooid, zijn bij veel mensen totaal verkeerd gevallen.

Kunst?

De beelden zijn gemaakt door een Franse producent in de hal van het stadhuis van Antwerpen. De Belgische kunstenaar wil de beelden voor een film gebruiken. Maar dat feest gaat nu niet door.

De video kwam op internet terecht en veroorzaakte een lawine aan kritiek. Voor veel mensen gaat het kattengejank door merg en been. Volgens de kunstenaar zelf is het kunst. En wilde hij de dieren geen pijn doen.

Hoe ver kun je gaan?

Eerder dit jaar onstond nog ophef over een Tilburgs kunstproject waarbij 2 varkens een jaar lang door de wijk zouden wandelen om daarna geslacht te worden. De Amsterdamse kunstenares Tinkebell, die van dode dieren kleding ontwerpt, noemde de kritiek op dat project 'schijnheilig'. 'Voor mij als kunstenaar is er geen grens', stelde de kunstenares.

LEES OOK:

Ophef om kunstproject met varkens

Topnieuws