Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Editie NL
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
13 juni 2018

De sigaret is veel schadelijker dan we dachten. Stop jij nu met roken?

28 december 2017

Martin begeleidt pedoseksuelen: 'Ik voel geen sympathie, wel empathie'

Het is een niet-alledaagse vrijwilligersfunctie, maar het is wel nodig: de reclassering zoekt vrijwilligers die veroordeelde pedoseksuelen willen begeleiden. Op deze manier blijken pedoseksuelen succesvol terug te kunnen keren in de maatschappij.

Je moet er sterk voor in je schoenen staan: een ex-zedendelinquent helpen uit zijn of haar isolement te komen en succesvol te re-integreren in de maatschappij. Martin is zo'n begeleider en maakt deel uit van het project COSA (Cirkels voor Ondersteuning, Samenwerking en Aanspreekbaarheid). Regelmatig krijgt hij de vraag waarom hij dit in hemelsnaam doet. "Maar als ik het uitleg, begrijpen mensen het vaak beter."

Steentje bijdragen

"Ik dacht eerst dat het niks voor mij was", vertelt Martin aan Editie NL. "Ik ben zelf militair geweest en heb in mijn werk helaas vaker mishandeling en misbruik van vrouwen en kinderen gezien. Daarom wil ik dit: als ik al één extra slachtoffer kan voorkomen, dan doe ik dat."

Een keer heeft Martin een 'bekende' pedoseksueel begeleid. "Dat vond ik wel heftig, want je weet precies wat diegene gedaan heeft", zegt hij. Toch voelt Martin nooit walging voor de daders. "Ik vind het zelf ook vreselijk, maar ik kan wel empathie voor ze opbrengen."

Isolement

Op dit moment krijgen 65 ex-zedendaders hulp van een vrijwilliger. En dat helpt: uit internationaal onderzoek van COSA blijkt dat de kans dat pedoseksuelen weer de fout in gaan, met maar liefst 75 procent afneemt als ze een begeleider hebben.

"Veroordeelde pedofielen leven vaak in een isolement, ze schamen zich en worden uitgekotst door hun omgeving", vertelt Sjef van Gennip, voorzitter van Reclassering Nederland. "Dat isolement is een van de grootste risicofactoren om opnieuw de fout in te gaan, terwijl ze juist graag willen leren hoe ze met hun gedrag moeten omgaan."

Nieuwe omgeving opbouwen

Vrijwilligers proberen de veroordeelden op allerlei mogelijke manieren te ondersteunen. "We helpen met sollicitatiebrieven, huisvesting, boodschappen en een nieuwe omgeving opbouwen. Die heeft hen vaak aan de kant gezet", zegt Martin.

Tijdens deze bezigheden houden ze continu in de gaten hoe de veroordeelden op prikkels reageren. "Ik praat altijd over een verkeerslicht. Groen betekent dat de prikkels hen niks doen. Oranje is prikkelbaar, onrustig. En rood is als ze bellen en bijvoorbeeld zeggen 'ik sta op het punt dat ik ergens tegenaan loop'. Dat komt wel eens voor en dan zijn we verplicht om dat te melden."

'Dat doe je toch niet?'

De kinderen van Martin zetten in eerste instantie vraagtekens bij zijn vrijwilligersfunctie. "'Dat doe je toch niet?', zeiden ze dan. 'Ze zouden dit en dat met die mensen moeten doen'." Inmiddels begrijpen ze beter wat hij doet. "Nu hebben ze er waardering voor", zegt Martin. "Zedendelicten raken iedereen, maar ik leg juist uit waarom ik het doe. Als ik dat doe, hoor ik eigenlijk weinig weerklank." 

Bekijk hieronder de reportage

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws