Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
13 juni 2018

De sigaret is veel schadelijker dan we dachten. Stop jij nu met roken?

16 december 2015

'Mama, mag ik op Facebook?' Moeten ouders toestemming geven?

De EU zou graag willen dat tieners onder de 16 jaar in de toekomst geen social media-accounts meer kunnen openen zonder toestemming van hun ouders. Is dat wel realistisch? En hoe moeten ouders dit dan doen?

De EU heeft in de nieuwe Europese privacywet - Data Protection Regulation - het voorstel toegevoegd. Zomaar een Facebook-, Twitter, Instagram- of Snapchat-account openen, zal voor jongeren onder de 16 niet meer zo makkelijk gaan als het door gaat. "Het is goed dat er meer zeggenschap voor ouders komt", zegt Remco Pijpers, expert op het gebied van social media-gebruik door jongeren. "Ik ben alleen bang dat ouders het volledig gaan verbieden, terwijl social media juist heel belangrijk is."

Weerstand
Als dat gebeurt, krijg je volgens Pijpers een situatie waar niemand iets aan heeft. "Onder de 13 vind ik een verbod of toestemming nog wel te begrijpen, maar tussen 13 en 16 jaar moet je het niet willen denk ik." Hij verwacht ook meer weerstand bij oudere tieners. 

Pijpers denkt dat het wel goed zou zijn als platformen, zoals Facebook en Twitter, nu gedwongen worden om ouders erbij te betrekken. "Zeker bij de basisschoolleeftijd is zo'n extra drempel wenselijk."

Hoe het praktisch uit moet gaan zien, weet Pijpers niet. Hoe voer je het uit, hoe controleer je? "Dat lijkt me wel een probleem. Gaan kinderen van 13 tot 16 het wel voorleggen aan hun ouders?" 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws